Κλείσιμο

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Μητσοτάκη για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

Αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε την Κυριακή, με αφορμή τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ απαίτησε από τους πρώην βουλευτές του να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη, ειδάλλως θα διαγραφούν από το κόμμα.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την "ανάγκη" εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου». 

Αντιδρώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της ΝΔ που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά. Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην Βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου». 
Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ, σημειώνει η Κουμουνδούρου, ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του.

«Όσο για την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!» καταλήγει το κυβερνών κόμμα στην ανακοίνωσή του. 

Να αποσύρουν τις προσφυγές καλεί τους βουλευτές του και το ΠΑΣΟΚ. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Ντροπιαστική κίνηση σε συνθήκες κρίσης» χαρακτήρισε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ την προσφυγή των πρώτων 100 πρώην βουλευτών στον Άρειο Πάγο για την καταβολή αναδρομικών. Οι βουλευτές δικαιώθηκαν δικαστικά, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίζει την αναδρομική εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, από το 2009 και έπειτα. Οι προσφυγές πρώην βουλευτούν ή των οικογένειών τους, ξεπερνούν συνολικά τις 160.

Να μην πάρουν τα αναδρομικά ζήτησε από τους πρώην βουλευτές ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter, «οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ποσό που θα χρειαστεί για τα αναδρομικά ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ,  αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές. 

Στον «πάγο» φαίνεται να βάζει πάντως το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) η απόφαση για αναδρομικά δεν είναι άμεσα εκτελεστή, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη.
Πηγή: skai.gr