Κολ για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ – Ο ρόλος του για τις αποζημιώσεις

Aντίθετος με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή. Επίσης, ο πρώην καγκελάριος είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να αποφύγει η Γερμανία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

Σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο Aus Sorge um Europa («Από αγωνία για την Ευρώπη») ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επέκρινε το Σοσιαλδημοκράτη διάδοχό του στην καγκελαρία Γκέρχαρντ Σρέντερ για το ρόλο του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Κολ ασκούσε αυστηρή κριτική στον Σρέντερ (χρημάτισε καγκελάριος την περίοδο 1998 -2005) επειδή η Ελλάδα δέχτηκε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001, ενώ το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% του ΑΕΠ όπως ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Αυτές οι δύο αποφάσεις του Σρέντερ ήταν από τα σοβαρότερα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ» δήλωνε ο «πατέρας» της γερμανικής επανένωσης. «Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας» προσέθετε ο πρώην καγκελάριος.


Xέλμουτ Κολ με Κώστα Καραμανλή και Ντόρα Μπακογιάννη το 2002 στον Αστέρα (ΑΜΠΕ)


Ο ρόλος του Κολ στις γερμανικές αποζημιώσεις

Το περιοδικό Spiegel εξάλλου, είχε αναφέρει το 2015 ότι η κυβέρνηση Κολ κράτησε μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες όπως η Ελλάδα, διότι τότε θα έπρεπε να έχει τεθεί ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων.

Οι διαπραγματευτές του Κολ φρόντισαν ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία άφηνε «νομικό παράθυρο» σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.

Αντί για αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr