Ποτάμι: Ποιοι (;) κερδίζουν χρήματα στις πλάτες των προσφύγων

Πειστικές απαντήσεις στα όσα δημοσίευσε πρόσφατα η βρετανική Guardian για την κακοδιαχείριση στα κονδύλια που έχει λάβει η χώρα μας για την προσφυγική κρίση, ζητούν από τον Γιάννη Μουζάλα τρεις βουλευτές από το Ποτάμι, τονίζοντας με νόημα ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας μας είναι «απάνθρωπες».

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον τίτλο «Ποιοι κερδίζουν χρήματα στις πλάτες των προσφύγων», οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός, τον καλούν να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τις δηλώσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου που εκτιμά ότι στα 100 δολάρια τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας τα 70 δολάρια είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν, καθώς και το κόστος ανά δικαιούχο πρόσφυγα που σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέρχεται στα 14.088 δολάρια μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν ενημέρωση σχετικά με το συνολικό ποσό που έχει λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και πώς θα αξιοποιηθεί, καθώς και αν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, καταχρήσεων ακόμα και διαφθοράς στην αξιοποίηση των κονδυλίων και σε τι ενέργειες έχει προβεί η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.

Παράλληλα, ρωτούν γιατί δεν λειτούργησε ποτέ το κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στην Λέσβο, αν και στοίχισε όπως σημειώνουν περίπου 1.000.000 ευρώ και «γιατί έμειναν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί βελτίωσης των συνθηκών στα υπάρχοντα hot spots, ενώ είχε ήδη προβλεφθεί το ποσό των 186 εκατομμυρίων ευρώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Ποιοι κερδίζουν χρήματα στις πλάτες των προσφύγων;

Εδώ και αρκετούς μήνες, διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει δεχθεί η χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και, κατά συνέπεια, στα ερωτήματα για το πώς διανεμήθηκαν και πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα. Μάλιστα τα ερωτήματα είναι εύλογα δεδομένου ότι είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και στους καταυλισμούς είναι άθλιες, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στη χώρα τον χειμώνα που διανύσαμε, ανέδειξαν, δυστυχώς ακόμα περισσότερο το ζήτημα των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπροσθέτως, σημειώθηκαν και τραγικά περιστατικά, ακόμα και απώλειας ανθρώπινων ζωών, πράγμα που απασχόλησε όχι μόνο τον εγχώριο αλλά και τον διεθνή τύπο.
Τις τελευταίες μέρες, αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σχετικό άρθρο της εφημερίδας Guardian, το οποίο θέτει το κεντρικό ερώτημα για το πού, άραγε, πήγαν τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει δοθεί για τους 57.000 πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Είναι γεγονός ότι υπήρξε τεράστια κινητοποίηση, η Ελλάδα κηρύχθηκε από την πλευρά του ΟΗΕ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ακόμα και αναπτυσσόμενες χώρες διέθεσαν μέρος των πόρων τους στην ΕΕ, με τελικό αποδέκτη τη χώρα μας. Υπολογίζεται πως η περίπτωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί στην πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία, με βάση το κόστος ανά δικαιούχο, δηλαδή το ποσόν που θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα-μετανάστη.

Το άρθρο επισημαίνει ότι το πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί για την Ελλάδα από την ΕΕ, έχει γίνει ελάχιστα κατανοητό, παρότι έχει πολλές φορές αναφερθεί, ενώ σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply, η Ελλάδα έχει λάβει περί τα 803 εκατομμύρια δολάρια από το 2015 έως σήμερα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν ή δαπανήθηκαν, καθώς και οι ιδιωτικές δωρεές. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Οι δύο αυτές υπηρεσίες, παρείχαν χρηματοδότηση για συνοριακούς ελέγχους, το άσυλο και την προστασία των προσφύγων, με το ποσόν των 541 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκε ο αναγκαίος και απαραίτητος στρατηγικός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των κονδυλίων αυτών να χαθεί.

Με δεδομένο το συνολικό ποσό των 803 εκατ. δολαρίων και εκτιμώμενο αριθμό εισροών στην Ελλάδα περί τους 1.030.000 ανθρώπους από το 2015, το κόστος ανά δικαιούχο θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε 780 δολάρια ανά πρόσφυγα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των χρηματικών πόρων, χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων οι οποίοι εγκλωβιστήκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου 2016, και κατά συνέπεια το κόστος ανά δικαιούχο ανέρχεται μέχρι 14.088 δολάρια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ανώτερος αξιωματούχος εκτιμά στα 100 δολάρια που διατέθηκαν, τα 70 δολάρια είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν.

Αναλυτικά, τα στοιχεία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στα ποσά που είτε έχει ήδη λάβει η χώρα μας είτε έχει λαμβάνειν, με δικαιούχους τις ελληνικές Αρχές, διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ΜΚΟ, κατανέμονται ως εξής:
• 509 εκατ. ευρώ από τα εθνικά προγράμματα (2014-2020)
• 352 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια (από τις αρχές του 2015)

Σημειώνεται δε, πως ένα σημαντικό ποσό των χρημάτων αυτών (89 εκατ. ευρώ) το διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από την αρχή του τρέχοντος έτους, από τα περίπου 482 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα, περίπου 186 εκατ. ευρώ είχαν προβλεφθεί για τη βελτίωση των καταλυμάτων στα ήδη υπάρχοντα hot spots, τη δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών πριν τον χειμώνα του 2016-2017, τη μέριμνα για τα παιδιά των προσφύγων και για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής. Ωστόσο, καθώς όλοι γίναμε μάρτυρες των θλιβερών γεγονότων του πρόσφατου χειμώνα, η υλοποίηση των περισσοτέρων εκ των ανωτέρω δράσεων παρέμεινε στα χαρτιά.

Είναι προφανές ότι τα χρήματα τα οποία διατίθενται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας είναι πάρα πολλά και σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκονται πολλοί κρατικοί φορείς, ΜΚΟ αλλά και συλλογικότητες, οι οποίοι έχουν επιχορηγηθεί με σημαντικά ποσά για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ Υπουργός:


1. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, καταχρήσεων ακόμα και διαφθοράς στην αξιοποίηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού; Αν ναι, σε τι ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση;
2. Ποιο είναι ύψος του συνολικού ποσού που έχει λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;
3. Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια που πρόκειται να έλθουν στη συνέχεια στη χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Ποιοι είναι οι άξονες και οι βασικές δράσεις του εν λόγω στρατηγικού σχεδίου;
4. Πώς διανεμήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στη χώρα από το Ταμείο Ασύλου Μεταναστευτικής Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Κομισιόν;
5. Αληθεύει ότι 89 εκατομμύρια ευρώ αποδόθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για την εξυπηρέτηση ποιων σκοπών;
6. Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ το κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στην Λέσβο, αν και στοίχισε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ;
7. Γιατί έμειναν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί βελτίωσης των συνθηκών στα υπάρχοντα hot spots, ενώ είχε ήδη προβλεφθεί το ποσόν 186 εκατομμυρίων ευρώ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθηνών
Γρηγόρης Ψαριανός – Β΄ Αθηνών»

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr