Βουλή: Κατατέθηκε τελικά η τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων

Έπειτα από πέντε ημέρες που αγνοούνταν η περιβόητη τροπολογία της Έφης Αχτσιόγλου, για τον αλγόριθμο υπολογισμού των νέων συντάξεων κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή. Η τροπολογία είχε διαρρεύσει από την Παρασκευή, μετά την εμπλοκή με την ΕΛΣΤΑΤ.

Με την εν λόγω τροπολογία ορίζεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών έως και το 2020 θα γίνει βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ κι από το 2021 κι εφεξής βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η τροπολογία ερμηνεύεται από κύκλους της αντιπολίτευσης ως παραδοχή της Υπουργού Εργασίας ότι ο νόμος του προκατόχου της Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν λάθος, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά αλλά παραπέμπεται στο 2021 με την ελπίδα έως τότε να καταστεί εφικτό να προκύψει ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Θολό πάντως παραμένει το τοπίο σχετικά με το τι θα σημάνει η τροπολογία αυτή στην πράξη για την τσέπη των νέων συνταξιούχων, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα εάν θα οδηγήσει σε περικοπές ή μικρές βελτιώσεις προς τα πάνω.

Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί η έκθεση του ΓΛΚ, που συνοδεύει την τροπολογία και προβλέπει ετήσια αύξηση εσόδων ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ενιαία εφαρμογή σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους του τρόπου υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για τη λήψη ΕΦΑΠΑΞ παροχής.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατέστη αναγκαία μετά το «άδειασμα» του Υπουργείου Εργασίας από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία με ανακοίνωση «κόλαφο» τόνιζε λίγο έως πολύ ότι είναι αδύνατος ο υπολογισμός των νέων συντάξεων βάσει του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά η κ. Αχτσιόγλου χειρίστηκε το «αλαλούμ» επικοινωνιακά, διαρρέοντας την επίμαχη τροπολογία με τον ισχυρισμό ότι δίνει λύση στο «γόρδιο δεσμό», αλλά τελικώς δεν την κατέθεσε ποτέ στη Βουλή παρά μόνο σήμερα το βράδυ, πιθανόν γιατί απαιτούσε την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας και τα συνοδευτικά έγγραφα (μεταξύ των οποίων και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) EΔΩ

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά