Κλείσιμο

Τζανακόπουλος: Σημαντική επιτυχία το Εurogroup – Νέες πρωτοβουλίες Τσίπρα

Σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση εμπιστοσύνης χαρακτήρισε τη συμφωνία στο χθεσινό (Δευτέρα) Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο προανήγγειλε ουσιαστικά πολιτική διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με ξένους ηγέτες και αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχής όπως νέα μέτρα μετά το 2018 και αλλαγές στα εργασιακά.

Είπε ακόμη ότι χθες η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020, άλλα και επιπλέον μέτρα στα εργασιακά.

«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, δεν μπορεί να είμαστε εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε.

Είναι «παράλογη απαίτηση τα επιπλέον μετρά μετά τη λήξη του προγράμματος, η εμμονή σε παράλληλα μέτρα οδηγεί σε μια περίοδο αβεβαιότητας» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ταμείου πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει». 

«Το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί μέτρα για μετά τη λήξη του Προγράμματος και να συνεχιστεί η συζήτηση για τα εργασιακά» σημείωσε.

Αναμένουμε, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση της ακραίας λιτότητας που είναι κοινωνικά καταστροφική.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ζητήσει να φύγει το ΔΝΤ αν επιμένει σε σκληρά μέτρα, είπε ότι «τίποτε δεν είναι δεδομένο κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης». Εμείς, επανέλαβε, δεν πρόκειται να δεχτούμε νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος. «Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει… χθες ο κ. Τόμσεν επέμενε μόνο να πιέζει την ελληνική πλευρά και όχι τους εταίρους για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων» σημείωσε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι αντί να πανηγυρίζει, ακολούθησε μια «μίζερη στάση». Υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι σταθερά προσηλωμένη σε ένα τέταρτο μνημόνιο.


Πηγή: skai.gr