Ανοιχτός ο κίνδυνος νέων μέτρων για το 2018 και μετά ως αντάλλαγμα για το χρέος

Ανοιχτός παραμένει ο κίνδυνος νέων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το 2018 και τα χρόνια που ακολουθήσουν, ουσιαστικά σαν αντάλλαγμα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι εταίροι επιβεβαίωσαν ότι το 2018 και τουλάχιστον κάποια χρόνια μετά η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί τον στόχο ανέφικτο με το σημερινό μείγμα μεταρρυθμίσεων και αντιτείνει ότι θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να λάβει μέτρα που θα καλύπτουν αυτό το χάσμα δύο μονάδων του ΑΕΠ, σενάριο που άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Χρειαζόμαστε ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα έχει σαν αποτέλεσμα το 3,5%», είπε, τονίζοντας ότι για το ΔΝΤ το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο στόχος μέσω ενός πακέτου «σκληρών μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι εταίροι δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας ίσως χρειαστεί να παραμείνει σε τροχιά αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για αρκετά χρόνια μετά το πέρας του Μνημονίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται τρία κύρια σενάρια, που προβλέπουν τήρηση του 3,5% για τρία, πέντε ή δέκα χρόνια μετά το 2018. Προανήγγειλε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, καθώς η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας για την ώρα δεν προκαλεί ανάγκη άμεσων αποφάσεων.

Επαναβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο μείωσης του στόχου αμέσως μετά το τέλος του Μνημονίου. Ο στόχος αυτός «θα πρέπει να επιτευχθεί και να διατηρηθεί τουλάχιστον για κάποια χρόνια», είπε λακωνικά.
Πηγή: skai.gr