Κλείσιμο

Μετά το Eurogroup: «Πανηγυρικού χαρακτήρα» η συνεδρίαση του υπουργικού

Το ανακοινωθέν του Eurogroup ΕΔΩ

«Πανηγυρικό χαρακτήρα» προσλαμβάνει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα αποτελέσματα του Eurogroup, που είναι σε εξέλιξη, με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί την επικοινωνιακή διαχείριση και αξιοποίηση της απόφασης.  

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γγ. του πρωθυπουργού, «η εισήγηση του Πρωθυπουργού προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα καλυφθεί και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επικοινωνήσει στην κοινή γνώμη, αλλά και στους βουλευτές του, τα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup εστιάζοντας στην απόφαση για τμηματική ελάφρυνση χρέους, και υποβαθμίζοντας τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, και αύξηση φόρων.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, και ειδικά στη ΝΔ, για τη στάση, και την άρνησή της να στοιχηθεί στην «εθνική γραμμή» για το ασφαλιστικό, τα μέτρα και το χρέος.

Σημειώνεται ότι μετά το Eurogroup το Μαξίμου σχολίαζε ότι «η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και ότι καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.»

Σημειώνεται ότι τα προπαιτούμενα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που συμφωνήθηκε θα νομοθετηθούν άμεσα με σχετικό ν/σ –πριν τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου- και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, με ορίζοντα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 

Μετά και την τυπική ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, έχοντας εντοπίσει αδυναμίες, και θέλοντας να «φρεσκάρει» το κυβερνητικό σχήμα. 

Μιλώντας για τον «κόφτη» στον ΣΚΑΪ (στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup συνέβαλε ο υπουργός Εργασίας) ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν θα γίνεται αυτόματα η μείωση των μισθών και συντάξεων. «Ο ‘‘κόφτης’’ δεν φέρνει μέτρα, αναπροσαρμόζει μεγέθη... Θα έχουμε ισοδύναμα μέτρα για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού» υποστήριξε.

Μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το εφεδρικό πακέτο βασίζεται στην ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αν και ο «κόφτης» θα αγγίζει και μισθούς και συντάξεις.

«Η κυβέρνηση 
πανηγυρίζει για το τέταρτο μνημόνιο», ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της».

Πηγή: skai.gr