Κλείσιμο

MNI: Παράλογα και μη δημοκρατικά χαρακτηρίζει ο Γιούνκερ τα εφεδρικά μέτρα (upd)

«Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν 'παράλογες' και ότι 'σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση'», αναφέρει το ΜΝΙ.

Προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.

Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Το πακέτο των προληπτικών μέτρων που οι δανειστές ζητούν να νομοθετήσει η Ελλάδα είναι αντισυνταγματικό και παράλογο, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο των εφεδρικών μέτρων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν στην ουσία η χρυσή τομή που βρήκαν η Κομισιόν και το ΔΝΤ ώστε να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το κατά πόσο επιτεύξιμοι είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου. Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι εφικτός, ενώ το Ταμείο εκτιμά ότι είναι ανέφικτος χωρίς τα επιπλέον μέτρα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ουσιαστικά αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την πρώτη αξιολόγηση, ζητώντας όμως συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να βρεθεί λύση στη διαπραγμάτευση.

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση Τούσκ και επέρριψε ευθύνες στο Ταμείο για τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση.

Τοποθέτηση για το θέμα της Συνόδου Κορυφής που ζητά η Ελλάδα υπήρξε και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, στο πλαίσιο του Eurogroup, προσέθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr