Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Συμφωνημένη η συμμετοχή του ΔΝΤ - Εμείς δεν θέλουμε να καθυστερήσει την αξιολόγηση

«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου. Όπως ανέφερα και στη συνέντευξή μου στην γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε παρεμβάσεις του Δημήτρη Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας και του Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού.

Ο κύριος Τσακαλώτος πληροφορήθηκε από το CNN, όπως είπε, ότι το ΔΝΤ δεν έχει αξιολογήσει έως τώρα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση πρέπει να είναι σύντομη, γιατί ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, προσέθεσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσης και όχι για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων. 

Αναφερόμενος ειδικά στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν εκφράστηκε υπέρ της καθυστέρησης, όμως δεν έδειξε την κατανόηση που έδειξαν οι άλλοι ότι ο χρόνος είναι σημαντικός», εννοώντας με τον όρο «άλλους» τον ESM, την Κομισιόν αλλά και τους κυρίους Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε για τους οποίους εκτίμησε ότι δεν επιδεικνύουν καμία διάθεση για αναβολές στην αξιολόγηση έως ότου τους παράσχει η κυβέρνηση στοιχεία για κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγροτική μεταρρύθμιση. 

Εντωμεταξύ απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group της 8ης Νοεμβρίου 2015, από το οποίο αποδεικνύεται ότι το ΔΝΤ είχε θέσει το ζήτημα της λήψης επιπλέον μέτρων - αν μη τι άλλο -  ήδη από τότε, δημοσιεύει το Euro2day.gr. 


Στο αποκαλυπτικό απόσπασμα καταγράφεται η τοποθέτηση της Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό το 2015 καθώς και τις  χρονιές που θα ακολουθήσουν.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρει ειδικότερα ότι «στα δημοσιονομικά φάνηκε να υπάρχουν αστοχίες, κάποια αποζημίωση ενδέχεται να χρειασθεί για το 2015 και ορισμένα μέτρα να ληφθούν προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην πορεία».





Πηγή: skai.gr