Γιούνκερ: Αν πέσει το Σένγκεν κινδυνεύουν το ευρώ και όλη η ενιαία αγορά

Προειδοποίηση-καμπανάκι προς όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αδράνεια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, ολόκληρη την ενιαία αγορά αλλά και τη θέση της Ευρώπης στο παγκόσμιο στερέωμα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Χωρίς το Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση, το ευρώ δεν έχει νόημα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά τη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος το 2016.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής υπογράμμισε ότι αν η Ευρώπη αποτύχει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και οδηγηθεί στην επαναφορά συνοριακών ελέγχων, το αποτέλεσμα θα είναι ο θάνατος ολόκληρης της ενιαίας αγοράς, που αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ευημερίας.

Σε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα εξωτερικά συνόρων της Ε.Ε. πρέπει να προστατευθούν ώστε να αποτραπεί η επαναφορά ελέγχων στο εσωτερικό της ενωμένης Ευρώπης, σημειώνοντας ακόμα πως οι εσωτερικοί έλεγχοι μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Γιούνκερ άσκησε αιχμηρή κριτική σε πολλά κράτη-μέλη – χωρίς να τα κατονομάσει – για την εχθρότητα ή την αδράνεια που έχουν επιδείξει απέναντι στις συμφωνίες που τα ίδια έχουν προσυπογράψει για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, λέγοντας ότι ενώ η Κομισιόν έχει κάνει κάθε τι δυνατό, τα κράτη δεν έχουν κάνει το χρέος τους.

«Δεν δέχομαι ότι ορισμένα κράτη-μέλη λένε: ‘Δεν δεχόμαστε πρόσφυγες’», είπε ο κ. Γιούνκερ, σε μία έμμεση αναφορά σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που έχουν διαμηνύσει ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον των αποφάσεων για το διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε πως η αδυναμία της «πλουσιότερης ηπείρου» στον κόσμο να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση έχει θέσει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη θέση και τη φήμη της Ευρώπης στο κόσμο, καθώς εταίροι ανά τον κόσμο βλέπουν μόνο τις αδυναμίες της Γηραιάς Ηπείρου.

«Είμαστε η πλουσιότερη ήπειρος στον κόσμο αλλά φαίνεται να είμαστε στην πιο αδύναμη [φάση] αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται», είπε, σχολιάζοντας μάλιστα δηκτικά ότι αν η Ευρώπη έπαιρνε σε ποσοστό πληθυσμού τους πρόσφυγες που έχει υποδεχτεί ο Λίβανος θα έπρεπε να δεχτεί 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ίσως πρέπει να είμαστε «λίγο πιο μετριόφρονες» όταν δίνουμε συμβουλές για ενάρετη διακυβέρνηση στο εξωτερικό, συμπλήρωσε με μεγάλη δόση ειρωνείας.
Πηγή: skai.gr