Κλείσιμο

Βουλή: Άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου - Απόρριψη του αιτήματος για Καμμένο (upd 2)

Την άρση ασυλίας του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, αποφάσισε η Ολομέλεια με 195 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 2 παρών σε σύνολο 203 παρόντων βουλευτών.

Κατά ψήφισαν
οι κύριοι Καρράς, Καβαδέλλας, Γεωργιάδης και Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων, Κουκοδήμος από ΝΔ αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρήστος Βερναρδάκης, προκαλώντας αίσθηση, χωρίς ωστόσο να είναι εξαρχής σαφές εάν προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια συνειδητά ή λόγω κάποιας παρανόησης κατά τη διαδικασία. 

Αργότερα, με δήλωσή του, ο αν. υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ψήφος του δόθηκε εκ παραδρομής.

Ενώ οι τέσσερις βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων φαίνεται ότι ακολούθησαν το σκεπτικό του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Γιώργου Καρρά, βάσει του οποίου δεν θα πρέπει να δοθεί, με μία ακόμη δίκη, η ευκαιρία στον Νίκο Μιχαλολιάκο να εκφράσει εκ νέου τις ακροδεξιές απόψεις του, ιδίως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και την ιστορική νίκη της Μαρί Λεπέν κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη χώρα.

Τα δύο παρών δηλώθηκαν από τους κυρίους Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ) και Κέλλα (ΝΔ).

Από πλευράς του, ο Χρήστος Κέλλας, υποστηρίζει ότι «ο κύριος Μιχαλολιάκος διώκεται για πολλά κακουργήματα, συνεπώς η άρση ασυλίας του για ένα πλημμέλημα δεν ήταν τόσο σημαντική»

Εναντίον του κυρίου Μιχαλολιάκου είχε σχηματιστεί δικογραφία για ομιλία του το 2011 προς ομοϊδεάτες του, σημεία της οποίας θεωρήθηκε από την εισαγγελία ότι παρακινούσαν σε βία εναντίον δημοσιογράφων. Υπέρ της άρσης ασυλίας είχε εισηγηθεί κατά συντριπτική πλειοψηφία των μελών της η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Αντίθετα, η Ολομέλεια απέρριψε την αίτηση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος. Κατά της άρσης ασυλίας του κυρίου Καμμένου τάχθηκαν 157 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν είκοσι ένας (21) και παρών δήλωσαν εικοσιπέντε (25).

Αρνητική ήταν άλλωστε και η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής προς την Ολομέλεια, κρίνοντας ότι η μήνυση που έγινε σε προεκλογική περίοδο για μια παλιά υπόθεση και για ένα κτίριο που δεν ανήκει στον ίδιο τον κύριο Καμμένο, αλλά στο πατέρα του, είχε πολιτικό κίνητρο.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά