Κλείσιμο

Αμερικανική αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού

Αρκετά μεγάλη αισιοδοξία για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού επικρατεί στους διπλωματικούς κόλπους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως φάνηκε κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουν την αμερικανική πλευρά τόσο αισιόδοξη για την πιθανότητα να βρεθεί κάποια λύση που θα ικανοποιεί τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση Κέρι-Κοτζιά σημείωσε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι και η Τουρκία έχει γνήσια επιθυμία για επίλυση του ζητήματος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Αθήνα από την πλευρά της περιμένει να δει εμπράκτως την εποικοδομητική συνεισφορά της Άγκυρας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Κέρι μίλησαν εκτεταμένα για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφαλείας στην Κύπρο, το οποίο θα θέσει τέρμα στις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων, μετά από 41 χρόνια διαίρεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής  διπλωματίας για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο και για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς δεν συνάδουν με την εποχή μας με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης