Κλείσιμο

Φιάσκο η προσπάθεια Σπίρτζη για διορισμό νέων διοικήσεων στις συγκοινωνίες - Αναβλήθηκε η Επιτροπή ΔΕΚΟ

Στον αέρα τινάχθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής για την έγκριση των νέων διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών ΣΤΑ.ΣΥ, Ο.ΣΥ και Ο.Α.Σ.Α. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έβαλαν φρένο στα σχέδια του Υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, να διορίσει συνολικά έξι (6) πρόσωπα στις τρεις (3) εταιρίες, καταγγέλλοντας με το καλημέρα σας ως παράνομη την προσπάθειά του να διορίσει άλλον Πρόεδρο κι άλλον Διευθύνοντα Σύμβουλο σε κάθε εταιρία.

Το ζήτημα ήγειρε πρώτος ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, επικαλούμενος το νομοσχέδιο που είχε φέρει το Σεπτέμβριο η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο είναι σαφές - όπως είπε - ότι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ίδιο πρόσωπο, συνεπώς δεν μπορεί η Επιτροπή να νομιμοποιήσει την πρόταση του κυρίου Σπίρτζη.

Ο κύριος Κακλαμάνης αναφέρθηκε εκτενώς και στην Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του επίμαχου νομοσχεδίου, η οποία υπολόγιζε έναν μισθό για κάθε ένα άτομο της διοίκησης κι όχι δύο. Ο βουλευτής της ΝΔ εισηγήθηκε την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως αν συνέχιζε η διαδικασία τα διοικητικά συμβούλια που θα προέκυπταν θα ήταν παράνομα κι ο Υπουργός θα αναλάμβανε την ευθύνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επιχείρησε αρχικά να προχωρήσει η διαδικασία, ωστόσο η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία προσπάθησε να αναδιπλωθεί αλλά ουσιαστικά παραδέχτηκε την «γκάφα» του, δυσχέρανε την κατάσταση. Ο κύριος Σπίρτζης έκανε λόγο για νομοτεχνικό λάθος, το οποίο θα διορθωθεί με τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο.

«Έχει δίκιο ο κ.Κακλαμάνης για το συγκεκριμένο. Στον ίδιο νόμο όμως, σε άλλο άρθρο εννοείται ότι μπορεί να είναι διακριτά τα πρόσωπα στις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Εμείς για να καλυφθεί η διαδικασία νομιμότητας έχουμε ένα γνωμοδοτικό σημείωμα από δικηγόρο και προφανώς όλο αυτό έχει να κάνει με τεχνικό λάθος», υποστήριξε κ. Σπίρτζης, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.

Εκεί υπέβαλε νέες ενστάσεις ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά «σε ψηφισμένο νόμο, νομοτεχνικό λάθος κύριε Υπουργέ; Δεν είναι δυνατόν αυτό που λέτε».

Με στόχο να αποφορτιστεί το κλίμα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάχθηκε με την πρόταση της ΝΔ κι έτσι ο κύριος Βούτσης υποχρεώθηκε σε αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής. 

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος συντάχθηκε επίσης με την άποψη της ΝΔ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα και σημειώνοντας μάλιστα ότι «σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για περιστολή δαπανών δεν νοείται να διορίζονται επιπλέον πρόσωπα στις διοικήσεις».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr