Σουλτς και EE εξετάζουν το αίτημα Τσίπρα για εμπλοκή Ευρωβουλής στο πρόγραμμα

Σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν είναι ο Μάρτιν Σουλτς για να βρεθεί το κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα περιλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα EurActiv.gr ανώτερη πηγή του προέδρου της Ευρωβουλής.

Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση των δανείων διάσωσης της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η διαδικασία προτάθηκε αρχικά στις 19 Αυγούστου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το αίτημά του είχε συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επί του παρόντος, το κουαρτέτο (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η πρόταση Τσίπρα υποστηρίχθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Φιλελεύθερους και τον Πρόεδρος της Ευρωβουλής. Σύμφωνοι ήταν εν τέλει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Ρεφορμιστές, παρά τον αρχικό δισταγμό τους.

«Ο Πρόεδρος έχει λάβει εντολή από τη Διάσκεψη των Προέδρων για να εξετάσουμε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τρόπους για το πώς να εμπλέκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αύξηση της δημοκρατικής λογοδοσίας του ελληνικού προγράμματος», είπε πηγή στη EurActiv.gr η ανώτερη πηγή από το περιβάλλον του Προέδρου της Ευρωβουλής.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων, η ίδια πηγή τόνισε ότι «το αίτημα μελετάται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δούμε πώς θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν πιέζει για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό του ευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης και το αίτημα του Πρωθυπουργού Τσίπρα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή.

Εντός του φθινοπώρου καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος τόνισε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη, και την κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση τη γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις 13 Ιουλίου απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως κάνανε οι άλλοι εμείς δεν θα κάνουμε... Θέλουμε τα ισοδύναμα να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» υποστήριξε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο. 

Πηγή: Euractiv.gr - skai.gr