Κατρούγκαλος: Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων εμείς δεν θα κάνουμε

«Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως κάνανε οι άλλοι εμείς δεν θα κάνουμε... Θέλουμε τα ισοδύναμα να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια θέλουν να τα κάνουμε εμείς σε μια μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, και δεν έχει ποσοτικοποιηθεί κανένα μοντέλο σχετικά με τις συντάξεις» δήλωναν νωρίτερα στον ΣΚΑΪ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στα ισοδύναμα μέτρα που προτίθεται να προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να μην προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνημονίου για το ασφαλιστικό περιλαμβάνονται κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσοσταθμικά ίσως ξεπερνούν και το 11%, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ ανέρχονται σε 910.000.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των συντάξεων και κάτω από το φράγμα των 1.000 ευρώ άφησε από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

«Η κυβέρνηση με βάση το τρίτο μνημόνιο, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι τη βασική σύνταξη και όχι την κατώτατη» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

«Οι δανειστές θέλουν οι μισοί Έλληνες να μην παίρνουν σύνταξη και οι άλλοι μισοί να παίρνουν επίδομα σύνταξης», σχολίασε ο εργατολόγος.

Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε πως «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι δεδομένη στις επικουρικές συντάξεις».

Την επίσπευση των διαδικασιών της «επιτροπής σοφών», για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είχε εξαγγείλει κατά την παράδοση και παραλαβή καθηκόντων στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Επισπεύδεται η μεταρρύθμιση του άνισου, άδικου και κατακερματισμένου ασφαλιστικού συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Kαθημερινή