Κλείσιμο

Τσίπρας: Tο προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση», και ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική κάθε κράτος να βλέπει μόνο τα δικά του σύνορα».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των 160.000 αιτούντων ασύλου καθώς και για την ενίσχυση των κρατών υποδοχής ώστε να κατασκευάσουν ανοικτούς ξενώνες υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαδικασία στους ξενώνες υποδοχής εξασφαλίζει και τη μετεγκατάσταση όσων παίρνουν άσυλο αλλά και την επιστροφή εκείνων που το αίτημα απορρίπτεται. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη υποδοχής δεν θα γίνουν «αποθήκες ψυχών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις τρίτες χώρες διέλευσης και κυρίως την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

«Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμη σκληρά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr