Τι απάντησαν οι 7 για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα #debate

Ερωτώμενος ο Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της ενότητας για την Άμυνα και την Εξωτερική πολιτική, εκτίμησε ότι η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναπτύξει μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με κύρος και σοβαρότητα. Αρνήθηκε ότι ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία αλλά υπογράμμισε ότι επεδίωξε τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με στόχο μεταξύ άλλων να αναχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Στις αιτιάσεις περί απομόνωσης της χώρας και απώλειας όλων των συμμάχων, λόγω διατάραξης των σχέσεων με τους εταίρους εξαιτίας και της προσέγγισης στη Ρωσία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε αποδυνάμωση της ασφάλειας της χώρας. Αντίθετα έκανε λόγο για επιτυχίες της ασκηθείσας εξωτερικής πολιτικής, όπως επί παραδείγματι η αποτροπή ανακήρυξης παράνομου πεδίου βολής από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ερωτήθηκε από τον Μάκη Γιομπαζολιά  σχετικά με το ζήτημα της εξεταστικής για τα υποβρύχια, τις αναφορές του Πάνου Καμμένου για την εμπλοκή του στο θέμα αυτό αλλά και για το πώς αξιολογεί ο ίδιος την θητεία Καμμένου στη θέση του υπουργού Αμύνης.

Ωστόσο, μολονότι ξεκαθάρισε ότι έχει σαφή απάντηση στο ερώτημα, αναφερόμενος στο πόρισμα για τα υποβρύχια και τον πολύμηνο έλεγχο του ζητήματος από την  Εξεταστική Επιτροπή, ο κύριος Μεϊμαράκης προτίμησε, όπως είπε, να επιχειρήσει να δώσει « κάποιο ενδιαφέρον στην κουβέντα» και εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις του περί θαλάσσιων συνόρων σε συνδυασμό με όσα απάντησε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κύριος Τσίπρας δεν είπε τίποτα για τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία υπάρχουν και πρέπει να μάθει να τα φυλάει», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε κατηγορώντας τον πρώην Πρωθυπουργό ότι εξαιτίας της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνησή του η Ελλάδα έμεινε χωρίς συμμάχους. Περαιτέρω τον κάλεσε να αναλογισθεί το μέγεθος του χρέους με το οποίο επιβάρυνε την χώρα μέσα σε ένα 6μηνο σε σύγκριση με τα χρέη που επομίσθηκε η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και τέλος υπογράμμισε ότι στο μνημόνιο ρητά προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη μείωση χρέους πέραν των όσων προβλέπονται στη συμφωνία του 2012. 

Στο ερώτημα αν ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των δυτικών της εταίρων στη Συρία και την Μέση Ανατολή, εφόσον της ζητηθεί, ο κύριος Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αλλά ότι πάντως η χώρα δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες και την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, και συνεπώς θα υποχρεούτο να πειθαρχήσει σε σχετικό αίτημα – απόφαση του Οργανισμού. 

Τον  Παναγιώτη Λαφαζάνη ρώτησε στον κύκλο αυτό η Όλγα Τρέμη σχετικά με τις επαφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρωσία, αναφέροντας την δήλωση του κυρίου Τσίπρα ότι ο ίδιος δεν πήγε στη Ρωσία σε αντιπαραβολή με δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξαν επαφές και προσέγγιση για οικονομική ενίσχυση από την Ρωσία. 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας έκανε λόγο για υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ του ίδιου ως υπουργού Ανάπτυξης της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του τότε Ρώσου ομολόγου του σχετικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, συμφωνία η οποία επέμεινε ότι πρέπει να προχωρήσει και να εφαρμοσθεί γιατί είναι προς όφελος του λαού. 

Σημείωσε ότι δεν βλέπει τίποτα μεμπτό στις επαφές με άλλες χώρες, δεν επιβεβαίωσε όμως – στο σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου- ότι έχει εισπραχθεί προκαταβολή 5 δις ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο ποσό από την Ρωσία αν και επέμεινε στην ύπαρξη διμερούς συμφωνίας για το φυσικό αέριο. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ερωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο οι γερμανικές αποζημιώσεις. Αναφέρθηκε δε ο δημοσιογράφος σε παλιότερες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον των θέσεων της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το ζήτημα αυτό, κάνοντας τότε λόγο για «ανεγκέφαλους οι οποίοι στήνουν σκηνικό κρίσης», ενώ παρεμφερές σχόλιο είχε κάνει ο κύριος Θεοδωράκης και σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

«Τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις» απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διεκδικήσει η χώρα τα κατοχικά δάνεια. «Αλλά δεν πρέπει να παρουσιάζεται σαν τον φτωχό συγγενή και να ρεζιλεύεται  - όπως με τις δηλώσεις Κωνσταντοπούλου – με το να φαίνεται ότι διαμαρτύρεται μόνο για το παρελθόν».
Ωστόσο, αντιπαρέβαλε ο κύριος Θεοδωράκης «υπάρχουν σημεία σύγκρουσης» με την Ευρώπη, η οποία «δεν μπορεί να είναι μία παρέα που επιβάλλει προγράμματα λιτότητας για όλη την ήπειρο».  Εκτίμησε ότι όλη η ρητορική περί γερμανικών αποζημιώσεων  από την κυρία Κωνσταντοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο «να γλιτώσει λίγη φασαρία στο εσωτερικό του κόμματος», να πει δηλαδή η τότε κυβέρνηση στον λαό: «Σας φέραμε μνημόνιο αλλά διεκδικούμε τις αποζημιώσεις». 

Στην αναφορά του Αντώνη Σρόιτερ ότι ο συντάκτης των FT είχε επιλέξει να βάλει υπότιτλο στη συνέντευξη Θεοδωράκη «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», ο Πρόεδρος του Ποταμιού απάντησε ότι όλοι, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί μπορούν και πρέπει να είναι φίλοι και σύμμαχοί μας, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα , η Ινδία κλπ γιατί η Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί. Χρειάζεται φίλους και συμμάχους για να πρωταγωνιστήσει. 

Η Μαρία Χούκλη ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα γιατί το κόμμα του αντιδρά στην εξάλειψη της απειλής των Τζιχαντιστών με στρατιωτικά μέσα αλλά και γιατί πάγια το ΚΚΕ ζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, ακόμη και τώρα που επικρατεί τέτοια αστάθεια στην περιοχή.

Ο γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «λυκοσυμμαχία» και υπογράμμισε ότι κατά την διάρκεια της συμμετοχής της χώρας στον Οργανισμό δεν έχει προωθηθεί κανένα εθνικό ή κυριαρχικό θέμα (ενδεικτικά: Κυπριακό, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο,ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδες, βάσεις). Αναγνώρισε πάντως ότι οι Τζιχαντιστές αποτελούν σοβαρό κίνδυνο ο οποίος όμως δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί «από εκείνους που τον εξέθρεψαν, τον εκπαίδευσαν και τον χρηματοδότησαν», αναφερόμενος ιδίως στις ΗΠΑ αλλά και στους άλλους δυτικούς συμμάχους. 

Στο ερώτημα δε γιατί από την ρητορική αυτή περί ΝΑΤΟ το ΚΚΕ εξαιρεί τη Ρωσία, ο κύριος Κουτσούμπας σημείωσε ότι η σημερινή Ρωσία δεν έχει σχέση με την παλιά Σοβιετική Ένωση αλλά ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι η Μόσχα θα δώσει οτιδήποτε στην Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σοβαρά ανταλλάγματα, οικονομικά, γεωπολιτικά ή άλλα. 


Τον Πάνο Καμμένο ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ενστόλων, ιδίως τώρα που τα σύνορα τις χώρας χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία και η ευρύτερη περιοχή βάλλεται από αστάθεια.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι η χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου ήταν η πρώτη απόφαση που έλαβε ως υπουργός Άμυνας. Υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών των ενστόλων στα προ κρίσης επίπεδα είναι σωστή και πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα. Εκτίμησε δε ότι τα ποσά αυτά θα πληρωθούν σύντομα. 

Ωστόσο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής, λέγοντας ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε ο κύριος Μεϊμαράκης είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη στην  οποία εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώ εγκάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ για αναφορά του στο πρόσωπο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον οποίον όπως ανέφερε ο κύριος Καμμένος, χαρακτήρισε «υπασπιστή» παλιότερου υπουργού. «Πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις», είπε. 

Επανερωτώμενος για το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ενστόλων, δήλωσε απόλυτα σύμφωνος και έκανε λόγο επιπλέον για προγράμματα παροχής κατοικίας προς τα μέλη των σωμάτων. 

Τον κύκλο ερωτήσεων της ενότητας έκλεισε η Σία Κοσιώνη απευθυνόμενη προς τη Φώφη Γεννηματά, την οποία και ρώτησε αν το ΠΑΣΟΚ επί Γεωργίου Παπανδρέου, οπότε και μπήκε η χώρα στα μνημόνια, είχε παίξει το «γεωπολιτικό χαρτί» της χώρας, κάτι που φαίνεται ότι έκανε τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει και αντίθετα υπεραμύνθηκε των τότε θέσεων και της Εθνικής Γραμμής του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όπως εκτιμά τώρα δικαιώνονται και όλοι τις ακολουθούν, καθώς ο αντίθετος δρόμος, όπως είπε, οδηγεί μόνο στην καταστροφή και τη στοχοποίηση, κάτι που όλοι πια αναγνωρίζουν. 

Σημείωσε δε ότι ήταν η ίδια και οι επαφές της με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας ως κόμβου σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας και όχι οι ενέργειες του κυρίου Τσίπρα. 

Όταν δε ρωτήθηκε από την Σία Κοσιώνη αν θα πρότεινε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών , την οποία είχε άλλωστε αναλάβει στο παρελθόν, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως «αντιδεοντολογική» τη συζήτηση για θέσεις και αξιώματα που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν και δη ερήμην του. 

Πηγή: skai.gr