MNI: Στόχος των εταίρων συμφωνία έως 10 Αυγούστου - χωρίς ομοφωνία για τα προαπαιτούμενα

Με οδηγία να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως τις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα τα κλιμάκια των θεσμών, όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ως πηγή ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» οι εταίροι έχουν ατύπως προγραμματίσει συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου, ώστε να επικυρωθεί τυχόν συμφωνία, όπως γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση ίσως χρειαστεί να παραταθεί, με την παραχώρηση ενός ακόμα δανείου-γέφυρα, ύψους 5 δισεκ. ευρώ στη χώρα μας.

Οι εταίροι-πιστωτές έχουν υπολογίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας έως τα τέλη του 2018 στα 82 με 86 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως, όπως μεταδίδει το MNI, το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το MNI, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup για το αν η χώρα μας θα πρέπει να υπερψηφίσει μια ακόμα δέσμη με προαπαιτούμενα μέτρα εντός του Αυγούστου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης στήριξης από το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε πως οι εταίροι-πιστωτές περιμένουν την ψήφιση περισσότερων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γίνει η ταχύτερη δυνατή αποδέσμευση των πρώτων κεφαλαίων στήριξης από τον μηχανισμό ESM. Από την πλευρά της Αθήνας όμως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου κατέστησαν σαφές ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα υιοθέτησης περισσότερων προαπαιτούμενων.

Τέλος, σύμφωνα με το MNI, οι ευρωπαίοι αποφάσισαν να μετονομάσουν την τρόικα σε «quadriga», που σημαίνει τέθριππο άρμα, καθώς στην τριάδα των ελεγκτών εντάσσεται πλέον και ο μηχανισμός ESM.
Πηγή: skai.gr