Το νέο ελληνικό σχέδιο παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες τη νέα πρόταση της Ελλάδας, η οποία θα εξεταστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup (13:30 ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια θα τεθεί στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης (20:00).

Την επιθυμία της Γαλλίας και της Ιταλίας να επιτευχθεί μια συμφωνία το «συντομότερο δυνατόν» εξέφρασε, μετά την επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Ολάντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μιλάνο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε εξέλιξη βρίσκονται στις Βρυξέλλες τεχνικές επαφές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των τριών θεσμών, ως προεργασία για την εξέταση της ελληνικής πρότασης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα θα μεταβεί σήμερα το βράδυ και ο πρωθυπουργός.

Οι οριστικές ελληνικές προτάσεις αναμένεται να επικυρωθούν από το κυβερνητικό συμβούλιο, που συνεδριάζει από τις 11:00 το πρωί, και ενημερώθηκε από τον κ. Τσίπρα για τις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Το ελληνικό προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης – που καταρτίστηκε χθες στη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης – περιλαμβάνει σειρά μέτρων, που όμως σε διάφορα ζητήματα διατηρούν προγενέστερες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η νέα κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει σταθερά τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό 6,5%, έναν μεσαίο 13% και έναν ψηλό στο 23%, τη στιγμή που οι δανειστές επιμένουν από την πλευρά τους σε δυο συντελεστές και έσοδα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ)

Οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ φέρνουν πάντως μετατάξεις σε τρόφιμα, και ξενοδοχεία, με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, στην λίστα της Αθήνας περιλαμβάνεται η άμεση κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με εκτιμώμενο κέρδος 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να επισημαίνουν ότι οι εν λόγω συντάξεις είναι μόλις 80.000 τον αριθμό, με συνέπεια τα δημοσιονομικά οφέλη να είναι πολύ μικρά και να είναι αδύνατο να καλύψουν τη διαφορά με τους δανειστές.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ζητούν περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα 30.000 και άνω, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Βασικό ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι οι δανειστές να δεχτούν κάποια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις κόκκινες γραμμές και δεν δέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, ούτε να αύξηση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ στο 23%.
Πηγή: skai.gr