Τσίπρας: Εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη αν πούμε το μεγάλο όχι – Μεσολαβητής ο Φάιμαν

Ξεκάθαρα ανοιχτό άφησε ο Αλέξης Τσίπρας ένα συνέριο ρήξης με τους εταίρους δανειστές, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

«Αν πετύχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό εγώ και η κυβέρνηση θα αναλάβουμε το μεγάλο βάρος του πολιτικού κόστους να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία. Αν όμως δεν πετύχουμε έντιμο συμβιβασμό, εγώ και η κυβέρνηση θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο 'όχι' στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής για τον ελληνικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει καταθέσει στους εταίρους πλήρη πρόταση που διασφαλίζει τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και θα αποφέρει έσοδα περίπου στο 1% του ΑΕΠ.

Δήλωσε μάλιστα ότι από την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που προτείνει η κυβέρνηση από το 2016 έως το 2022 θα επέλθει συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ με προοδευτική αύξηση. Εξήγησε πάντως ότι το 2016 δεν μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 1,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές, αλλά θα είναι 300 εκ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση.

Έκανε λόγο για ακατανόητη επιμονή των εταίρων για περικοπές στις συντάξεις και είπε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και θα αποφασίσει η ίδια πως θα κατανείμει τα φορολογικά βάρη.

Ρόλο μεσολαβητή αναλαμβάνει ο Φάιμαν

Από την πλευρά του, ο κ. Φάιμαν σημείωσε πως αναλαμβάνει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με ορίζοντα την σύνοδο κορυφής της 25ης Ιουνίου.

Δήλωσε πεπεισμένος είναι δυνατός ένας συμβιβασμός που θα σέβεται και τις δυο πλευρές, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια μέσα στις επόμενες μέρες.

Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρέπει και πολιτικά πρέπει να θέλει κανείς να υπάρξουν αποτελέσματα.

Χαρακτήρισε δε «ειλικρινείς» τις προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο καγκελάριος είπε επίσης ότι θα μπορέσουμε «σεβόμενοι και αλληλοσεβόμενοι» να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιμηκύνει το πρόγραμμα.


Πηγή: skai.gr