Κλείσιμο

Νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα κομίζει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Νέα πρόταση, δημοσιονομικού χαρακτήρα αναμένεται να κομίσει η Ελλάδα στην εσπευσμένη συνάντηση του Σαββάτου με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους κκ Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, την πρωτοβουλία για τις επαφές με τους άλλους θεσμούς για την αυριανή συνάντηση ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ.

Κοινοτικές πηγές θέλουν την ελληνική αντιπροσωπεία να συναντά εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε «τελεσιγράφου» από το Euroworking Group όπως και την οποιαδήποτε συζήτηση για ελληνική χρεοκοπία.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ
, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ενώ εκτιμάται ως σημαντική ημερομηνία η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup.
Πηγή: Πηγή: skai.gr/ΑΜΠΕ