Μαξίμου: Σκλήρυναν τη στάση τους οι θεσμοί - Τέλος τα Brussels Group – Και τώρα;

Αβεβαιότητα για το μέλλον, τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, και των δανειστών, προκαλεί στους πολίτες το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό τη στιγμή που στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας.  Με το επίμαχο κείμενο τo χάσμα κυβέρνησης - θεσμών φαίνεται να διευρύνεται παρά να καλύπτεται.

Είναι ενδεικτικό ότι οι διαπραγματεύσεις στα Brussels Group τελειώνουν σε αυτή τη φάση (ίσως αργότερα να συνεχιστούν) και από την Παρασκευή να συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο, με επαφές του Αλέξη Τσίπρα με άλλους ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών.

«Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα» χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές το προσχέδιο συμφωνίας. «Απ’ ό,τι φαίνεται σκλήρυναν τη στάση τους μετά το Βερολίνο. Αυτοί προτείνουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος (για όσο χρόνο ζητήσουμε εμείς) για να πάρουμε τα λεφτά του προγράμματος, αλλά αυτό δεν βγαίνει» σημείωναν.

Όπως λένε μπήκαν στο κείμενό τους θέματα που εδώ και ένα μήνα δε συζoυτούνταν στο Brussels Group (πχ. στις συντάξεις, στο ΦΠΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.)

«Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια να πάρουμε πράγματα από το κείμενο τους και αυτοί από το δικό μας... Δεν ήταν “take it or leave it” όπως είπε ο Γιούνκερ, αλλά πιστεύουν οι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ως τις 14/6. Ειπώθηκε στο τραπέζι αυτό από την Κομισιόν σε μας» επισήμαιναν.

Οι κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν, πάντως, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα. «Θα δουλέψουμε, θα κάνουμε προσπάθεια να χωρέσουν κάποια από τα δικά τους πράγματα στο δικό μας κείμενο για να κάνουμε σύνθεση.Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια αφήνοντας έξω παράλογα πράγματα, λένε χαρακτηριστικά. Εμείς δώσαμε ένα κείμενο που ήταν πάνω από τις δυνατότητες μας. Θα κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια» σημείωναν.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στο ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής. «Μιλούν για συλλογικές, αλλά με τρόπο που θα προβλέπει νέα διαβούλευση με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και μετά νέα διαβούλευση με θεσμούς, και μετά να το αλλάξουμε» σχολίασαν από το Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα Πέμπτη, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Πηγή: skai.gr