Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης – Πούτιν: Δεν ακυρώνεται το εμπάργκο

Χωρίς κάποια συμφωνία για χρηματοδοτική βοήθεια ή άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά με την έκφραση αμοιβαίας βούλησης για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και για την διέλευση του αγωγού Turkish Stream και μέσω ελληνικού εδάφους ολοκληρώθηκε η 3ωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης» ούτε περιφέρεται στον κόσμο ζητώντας χρηματοδοτική βοήθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στρέφεται στη Ρωσία για οικονομική στήριξη.

Υπογράμμισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», και για το λόγο αυτό η Αθήνα επιζητεί μια «ευρωπαϊκή λύση». Τόνισε πως η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τη θεωρεί «λαθρεπιβάτη» ή επιβάτη δεύτερης κατηγορίας που «κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα».

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο διαχώρισε τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. από την επιδίωξη ενίσχυσης της οικονομικής σχέσης μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας. Επισήμανε πως η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την αντίθεσή του στην «αδιέξοδη» πολιτική των κυρώσεων και εξέφρασε την ελπίδα πως με βάση τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία θα επιτευχθεί ο τερματισμός της κρίσης και της «ψυχροπολεμικής» λογικής.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητά επωφελείς συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό, για αυτό είμαστε εδώ», συμπλήρωσε.

Πούτιν: Δεν μπορεί να εξαιρεθεί μια χώρα από το εμπάργκο

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε κανένα ζήτημα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Πούτιν αποσαφήνισε πως «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της Ε.Ε.», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων.

Εξέφρασε τη λύπη του για το εμπορικό πλήγμα που έχει δεχτεί η χώρα μας και την κατανόησή του για το γεγονός ότι, ως μέλος της Ε.Ε., υποχρεώθηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις.

Ο κ. Πούτιν πάντως εκδήλωσε το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και για επενδύσεις σε ελληνικές υποδομές, αναφέροντας συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Επισήμανε ωστόσο πως η Μόσχα ζητά την ισότιμη αντιμετώπιση των ρωσικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν σε τυχόν διαγωνισμούς.

Turkish Stream

Ο κ. Πούτιν επιβεβαίωσε πως κατά τη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στον σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του πως πρόθεση της Αθήνας είναι να υπάρξει σύνδεση της Ελλάδας με τον αγωγό στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως το σχέδιο θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη στην Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε πως δεν συμφωνήθηκε τίποτα απτό.
Πηγή: skai.gr