Bloomberg: Δεν πείθει ο Τσίπρας – Εξοργισμένοι οι σύμμαχοί του στο Βερολίνο

«Ακόμη και οι φίλοι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία αρχίζουν να εξοργίζονται με την κυβέρνησή του μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο που τους γέμισε σκεπτικισμό για το αν δύναται να κάνει ό,τι χρειάζεται για να θέσει τέλος το αδιέξοδο στα οικονομικά της χώρας του», αναφέρει το Bloomberg.

«Ενώ το κλίμα ήταν καλό στις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την καγκελάριο Μέρκελ, μία βελτίωση στον τόνο δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της αντιπαράθεσης για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδωθεί η βοήθεια», σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μέλη των εταίρων του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού της Μέρκελ, οι οποίοι επιδίωξαν μια μετριοπαθέστερη γραμή για την Ελλάδα σε σχέση με το κόμμα της καγκελαρίου, δεν πείσθηκαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιλύσει την κρίση, τονίζει το πρακτορείο.

«Ό,τι προέρχεται από την Ελλάδα κινείται εντελώς προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιοακίμ Πος, υπεύθυνος του SPD για την οικονομική πολιτική. «Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική - είμαστε έκπληκτοι με τις εξελίξεις» ανέφερε.

«Η δυσκολία του Τσίπρα να πείσει ακόμη και τους πιο μετρημένους γερμανικούς φορείς χάραξης πολιτικής ότι είναι στο σωστό δρόμο εμπεδώνει μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους πιστωτές καθώς η ελληνική κυβέρνηση του ξεμένει από χρήματα. Πάνω από ένα μήνα μετά τη συμφωνία για την παράταση του διάσωσης οι, Έλληνες θα υποβάλουν (σ.σ υποβλήθηκαν την Παρασκευή) τα τελικά σχέδια για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της βοήθειας δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η καθυστέρηση οδήγησε τον Τόμας Όπερμαν, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική βουλή να συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.

«Μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν μία πολιτική καταστροφή, όχι μόνο για την ευρωζώνη αλλά και για όλη την ιδέα της Ευρώπης» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Φυσικά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Πρώτα απ' όλα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση εάν θα κάνει ότι απαιτείται για να παραμείνει στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.

«Φρένο» φαίνεται να βάζουν στο μεταξύ οι Βρυξέλλες στις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση για σύγκληση Eurogroup, ακόμη και την προσεχή Τετάρτη, ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις που θα δώσουν «ανάσα» στην ελληνική οικονομία.

«Είναι μη ρεαλιστική η σύγκληση Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ή την Τετάρτη... Ακόμη και σε δυο εβδομάδες θα μπορούσε να γίνει, με βάση τη διαδικασία συζητήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κοινοτικός παράγοντας στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Πηγή: skai.gr