«Τοπίο στην ομίχλη» η διαπραγμάτευση - Οι θεσμοί θέλουν επιθεωρήσεις στην Αθήνα

Στη σκιά της χθεσινής (Τρίτη) ανοιχτής διαμάχης Ελλάδας - δανειστών για το αν θα ξεκινήσουν παράλληλες διαβουλεύσεις και στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δυο πλευρών.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με συνέντευξη του στην Ολλανδική τηλεόραση ξεκαθάρισε ότι οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν την Τετάρτη και στην Αθήνα, «διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα μας».  

Αυστηρό μήνυμα στέλνει και το ΔΝΤ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «η βασική επιθεώρηση θα γίνεται στην Αθήνα». Η εκπρόσωπος του Ταμείου, πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ δεν θα στείλει κλιμάκιο στις Βρυξέλλες αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο στις Βρυξέλλες. Διαψεύδει μάλιστα δημοσιεύματα ότι τεχνικοί σύμβουλοι των τριών θεσμών θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο φέρεται να δέχεται να έρχονται στην Αθήνα κατά μόνας οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Βελγική πρωτεύουσα θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και των υπουργών Οικονομίας και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Εντωμεταξύ, την Τετάρτη στο Παρίσι μεταβαίνει, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού Πέμπτη και Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr