Ημέρα προεκλογικών αποφάσεων για Παπανδρέου, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Ημέρα πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων είναι η σημερινή (Σάββατο), με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να λαμβάνουν αποφάσεις για τις προεκλογικές συμμαχίες που θα επιδιώξουν, και τον Γιώργο Παπανδρέου να «χωρίζει» οριστικά το δρόμο του από το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας επίσημα την ίδρυση νέου κόμματος.

Στους κόλπους της Κουμουνδούρου, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θα εξεταστούν διάφορες πιθανές συνεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε στην πολιτική γραμματεία τα ψηφοδέλτια να ειναι ανοιχτά στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, κατά τις ίδιες πηγές, πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ειναι στα ψηφοδέλτια να συμπεριλαμβάνονται οι κύριοι Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης, αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη. Η καταληκτική ημερομηνία για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια είναι η 8η Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν πως έχει «κλείσει» η συνεργασία με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, την Αριστερή Προοπτική του Ανδρέα Νεφελούδη, την Κοινωνική Συμφωνία των κυρίων Βουδούρη και Παραστατίδη και το Πράττω του Νίκου Κοτζιά.

Το απόγευμα στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος θα επικαιροποιηθεί και θα εγκριθεί το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε διαφορετική τροχιά βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ, όπου η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο (12:00) αναμένεται να επικυρώσουν την αυτόνομη κάθοδο της παράταξης στις εκλογές, μετά το «ναυάγιο» της σχεδιαζόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, τα όργανα της Αγίου Κωνσταντίνου αναμένεται να επικυρώσουν την επιδίωξη κάθε δυνατής συνεργασίας με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Το μεγάλο «διαζύγιο» της ημέρας αναμένεται πάντως στις 17:30, στο Μουσείο Μπενάκη, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, 22 μέρες πριν τις κάλπες της 25 Ιανουαρίου, με το όνομα του οποίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνει πως δεν θα πρόκειται απλώς για ένα νέο κόμμα, αλλά για την «αφετηρία ενός Κινήματος» που «μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας. «Ανήθικη και παράλογη πράξη» χαρακτήρισε την κίνηση Παπανδρέου η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ για «θλιβερό συμβάν» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απορρίπτοντας ωστόσο ειρωνικά την ιδέα πως ο κ. Παπανδρέου θα έχει ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας μπαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας αρχίζει τις περιοδείες το Σαββατοκύριακο ο Αντώνης Σαμαράς. Το βράδυ θα μιλήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης της Λάρισας.

Περιοδείες με αφετηρία την Πελοπόννησο αρχίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σήμερα Σάββατο θα βρίσκεται στην Σπάρτη. Αύριο Κυριακή θα μιλήσει σε Τρίπολη και Καλαμάτα.
Πηγή: skai.gr