Θεσμικές αλλαγές ζητά ο Κουτσούκος για τον καταιγισμό τροπολογιών

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιάννης Κουτσούκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Ν/Σ για την υγεία (για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου της Άνοιας), μίλησε για την ανάγκη αυτοπροστασίας του Κοινοβουλίου από τη καταιγιστική διαδικασία των τροπολογιών.

Έκανε λόγο για ενδεχόμενη αλλαγή του Κανονισμού, ώστε να συνυπογράφονται οι τροπολογίες από περισσότερους Βουλευτές, περισσότερων κομμάτων ή έστω να αναζητηθούν κάποιες άλλες λύσεις. Το σίγουρο είναι πως για την πληθώρα των τροπολογιών το μερίδιο ευθύνης μοιράζεται σε όλους τους βουλευτές.

Ο κ. Κουτσούκος αναφέρθηκε στην απαραίτητη αίσθηση του μέτρου και τον αυτοπεριορισμό, αναγνωρίζοντας ωστόσο το γεγονός πως κάποια ζητήματα δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο. Όταν όμως χρειάζεται να γίνεται κάτι τέτοιο, οφείλει να γίνεται με διαδικασίες διαφανείς και συντεταγμένες, οι οποίες να επιτρέπουν τη συζήτηση των τροπολογιών, ώστε να γνωρίζουν οι βουλευτές τι ακριβώς ψηφίζουν.

Συνέχισε στην πορεία για το εν λόγω νομοσχέδιο, λέγοντας: «συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, θεσμικού χαρακτήρα, για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου της Άνοιας, το οποίο επιτρέπει να οργανώσουμε μία πολιτική προληπτικού χαρακτήρα, αντιμετώπισης ενός φαινόμενου που, όπως εξήγησε ο κύριος Υπουργός, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ηλικίας, μας επιβάλλει να οργανωθούμε έναντι μίας ασθένειας, την οποία αντιμετωπίζει ο καθένας στο σπίτι του με τους υπερήλικες γονείς ή οικείους του. Νομίζω ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο σε αυτό το κομμάτι, στο κεντρικό κομμάτι του δηλαδή, στην κύρια νομοθετική του παρέμβαση, δεν επιδέχεται αντιρρήσεις από καμία πτέρυγα της Βουλής.

Βεβαίως, με αυτό το νομοσχέδιο είχε την ευκαιρία το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει μία σειρά επείγοντα θέματα που αφορούσαν είτε την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τη μονιμοποίηση των γιατρών του ΕΣΥ ή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που έχουν να κάνουν με την καταβολή των υπερωριών και των εφημεριών στους γιατρούς.
Είναι και μια σειρά από άλλες διατάξεις που διευκολύνουν να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα και πιεστικά προβλήματα του χώρου της υγείας, ο οποίος είναι η αλήθεια ότι δοκιμάζεται, όχι μόνο λόγω της έλλειψης της χρηματοδότησης, αλλά και λόγω της έντασης των φαινομένων της κοινωνικής κρίσης που οδηγούν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε αυτό που όλοι καταγγέλλουμε ότι έχει προβλήματα, αλλά που τελικά είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη αυτής της χώρας.»

Ο κ. Κουτσούκος συνέχισε μιλώντας γενικότερα για την υγεία, την ανάγκη της σταθερότητας για τους απλούς πολίτες και για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, την απαραίτητη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να μην μείνει η χώρα σε ένα χρηματοδοτικό κενό, και για την ανάγκη να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: skai.gr