Κλείσιμο

Κίνα: Συνελήφθη ανώτατος αξιωματούχος του ΚΚ για σωρεία κακουργημάτων

Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Ζιου Γιονγκάνγκ, του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποπομπή του από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και κατηγορώντας τον για διάφορα κακουργήματα, από δωροληψία μέχρι την αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Ο Ζιου, 71 ετών, είναι μακράν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς.

Είναι επίσης ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς και καθαιρείται εξαιτίας αυτού μετά την ανάδειξη των κομμουνιστών στην εξουσία, το 1949, και ο πιο διακεκριμένος αξιωματούχος που διώκεται μετά τη δίκη της συμμορίας των τεσσάρων, το 1976, μετά την Πολιτιστική Επανάσταση.

Με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το πολιτικό γραφείο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ της Κίνας αναφέρει ότι η υπόθεση του Ζιου ανατέθηκε στις δικαστικές αρχές.

Το κόμμα άρχισε έρευνα σε βάρος του Ζιου, ενός από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, τον Ιούλιο. Η έρευνα αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη πως «παραβίασε (...) την πολιτική και την οργανωτική πειθαρχία» του κόμματος, αλλά και την αρχή της «εμπιστευτικότητας» του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

«Εκμεταλλεύθηκε τα αξιώματά του για να εξασφαλίσει κέρδη για άλλους και αποδέχθηκε προσωπικά τεράστιες δωροδοκίες όπως και διαμέσου της οικογένειάς του», κατά την ίδια πηγή.

«Εκμεταλλεύθηκε την εξουσία του για να βοηθήσει συγγενείς, ερωμένες και φίλους του να επιτύχουν τεράστια οφέλη διοικώντας επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημίες σε βάρος του κράτους», κατά το Νέα Κίνα.

Ακόμη, ο Ζιου κατηγορείται ότι διέρρευσε κομματικά και κρατικά μυστικά και ενθυλάκωσε χρήματα και περιουσιακά στοιχεία, τόσο προσωπικά όσο και διαμέσου μελών της οικογενείας του. Μια ακόμη κατηγορία σε βάρος του, αρκετά συνηθισμένη σε περιπτώσεις αξιωματούχων που πέφτουν σε δυσμένεια, είναι πως ο Ζιου επιδιδόταν σε μοιχεία με διάφορες γυναίκες και ότι χρησιμοποιούσε την ισχύ του για να αποσπά σεξουαλικές χάρες. Στα μέλη του κόμματος απαγορεύεται να έχουν ερωμένες.

Ο Σι έχει χαρακτηρίσει «τη διαφθορά ένα πρόβλημα τόσο σοβαρό που απειλεί την ίδια την επιβίωση του κόμματος». Η διαφθορά είναι «ένα καρκίνωμα», που καταστρέφει «την υγεία του κόμματος» και «η απόλυτη κατατρόπωση» του φαινομένου είναι «αναγκαία προϋπόθεση για να διατηρηθούν ο χαρακτήρας, οι σκοποί και η ηγεσία του κόμματος και να ενισχυθεί η ισχύς και η βάση του κόμματος για να ασκεί την εξουσία», έγραψε η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, στον ιστότοπό της.

Ο Ζιου ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ της Κίνας επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας έως ότου αποσύρθηκε το 2012. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Έρευνα διεξάγεται επίσης σε βάρος του γιου του, Ζιου Μπιν, καθώς και άλλων αξιωματούχων.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters