«Παράθυρο» ελπίδας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Δεκέμβριο μετά το Euro-working Group

«Παράθυρο» ελπίδας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Euro-working Group το βράδυ της Πέμπτης, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ευρω-ομάδα που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup ζήτησε από τρόικα και Αθήνα να εργαστούν εντατικά έτσι «ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβρη».

Ωστόσο, σύμφωνα με ανταπόκριση της «Καθημερινής» κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του 2014 σημαίνει πως εντός των επομένων δύο ή τριών ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις κινήσεις που θα κάνει στο πεδίο των δημοσιονομικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να συζητά αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), αποδοχή της εμπλοκής του ΔΝΤ στο δίχτυ προστασίας της ελληνικής οικονομίας ισότιμα με την Κομισιόν και την ΕΚΤ κατά την μετα-μνημονιακή περίοδο, καθώς και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, όπως σταδιακή κατάργηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62o έτος ηλικίας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασαν στους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του Παρισιού.

«Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα κοινοτικές πηγές μιλούσαν για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος από τρεις έως έξι μήνες, τη στιγμή που η Αθήνα κάνει λόγο για επέκταση του προγράμματος για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, για «τεχνικούς λόγους».
Πηγή: skai.gr