Βενιζέλος: Η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου δεν είναι εχθρική για την Τουρκία

Η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου «αναβαθμίζεται», λόγω και των κρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό του αύριο Τετάρτη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου «δεν είναι εχθρική απέναντι στην Τουρκία», αλλά «έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή».

Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να κατανοήσει πως «υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ στάθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας πως η στάση της Άγκυρας αποτελεί «αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Τόνισε πως η διεθνής κοινότητα «δίνει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία».

Βασικό αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης της Τετάρτης θα είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των τριών κρατών, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ θα προκύψει κοινό ανακοινωθέν. Θα υπάρξει και διμερής συνεργασία του κ. Βενιζέλου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σουκρί.

Οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία και μετέπειτα σε επίπεδο κορυφής στο Κάιρο είναι τα νεότερα βήματα στην προσπάθεια της Αθήνας να ενισχύσει την τριμερή σχέση και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για μια πλειάδα ζητημάτων.

Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την Αθήνα είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, ιδιαίτερα εν μέσω νέων κινήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ