Κλείσιμο

Βενιζέλος: Η Τουρκία δημιουργεί κρίση στην Κύπρο και διασπά το μέτωπο κατά του ΙΚ

Αν η Τουρκία επιμείνει στις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες ώρες αφότου το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Το Barbaros βρίσκεται εντός του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί στο όνομα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και συνεπώς «ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει πως η Άγκυρα δημιουργεί μια «εστία κρίσης» στην Κύπρο, τη στιγμή που μαίνονται οι αγώνες κατά του τζιχαντισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κατηγορεί την Τουρκία πως φέρει «τεράστια ευθύνη» για τη «διάσπαση» του ευρωπαϊκού μετώπου.

«Γι’ αυτό την καλούμε να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης