Ρήτρα για το εφάπαξ των ενστόλων στο πολυνομοσχέδιο

Ρήτρα που θα αφορά το ύψος του εφάπαξ των ενστόλων, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με το αξιόμαχο, δηλαδή τον αριθμό των ατόμων που θα συνεχίσουν να υπηρετούν, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, προκείμενου να αποτραπεί η μαζική έξοδος στη σύνταξη περίπου 4.000 υπηρετούντων.

Έτσι, ένας από τους παράγοντες που θα ρυθμίζει το ύψος του εφάπαξ θα είναι και ο αριθμός των προς συνταξιοδότηση ενστόλων.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή και θα συνεχιστεί το Σάββατο. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα εισαχθεί στο Β’ θερινό τμήμα της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν τη διορία της 8ης Αυγούστου.

Σούπερ πόθεν έσχες, ενοποίηση επικουρικών και αλλαγές για φαρμακεία

Μεγάλες αλλαγές στο πόθεν έσχες, όπου πλέον δεν εξαιρείται κανείς από όσους έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα θεσπίζεται με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και περιέχει τα προαπαιτούμενα για τη δόση Ιουλίου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν πολιτικούς, δικαστές δημοσιογράφους, γιατρούς του ΕΣΥ, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και αστυνομικούς, προϊστάμενους κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου, τραπεζικά στελέχη. Συνολικά επηρεάζονται 31 κατηγόριες προσώπων.

Την ίδια στιγμή, το πολυνομοσχέδιο ανοίγει νέο μέτωπο με τους ένστολους, αυτή στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την ενοποίηση επικουρικών Ταμείων των σωμάτων ασφαλείας και του εμπορικού ναυτικού, την εισαγωγή συντελεστή βιωσιμότητας για τα εφάπαξ, τη δυνατότητα μετατροπής επικουρικών Ταμείων σε επαγγελματικά και την κατάργηση κοινωνικών πόρων.

Όσον αφορά τα φαρμακεία, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ηλεκτρονικό σύστημα για την ίδρυση νέων φαρμακείων. Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις θα αναρτώνται δύο φορές ανά έτος και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις εντός 45 ημερών για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα συστέγασης έως και τεσσάρων φαρμακείων στο ίδιο κατάστημα, με προϋπόθεση την τήρηση πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων αλλά και εφόσον στο εν λόγω κατάστημα δεν έχει δηλωθεί η ίδρυση νέου φαρμακείου.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την απενεργοποίηση του ΑΦΜ εάν ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα και την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επιστροφή φόρου εισοδήματος εντός 90 ημερών για τις επιχειρήσεις και αναγνώριση της έκπτωσης από αποδείξεις ακόμα και για φορολογούμενους που υπέβαλαν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται επιχορήγηση φορέων του κλάδου Υγείας και Πρόνοιας αλλά και άλλων φορέων που δεν επιχορηγούνται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε ιδιώτες που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

Προβλέπεται η τοποθέτηση συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών και στις αποθήκες των τελωνείων.

Προβλέπεται η κατάργηση των φορών υπέρ τρίτων από 1η Ιανουαρίου του 2015, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ποιοι φόροι θα καταργηθούν.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ