Κλείσιμο

Βερολίνο: Ουδέποτε στηρίξαμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Πηγή: Deutshe Welle

Η Γερμανία ουδέποτε υποστήριξε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διεμήνυσαν την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στίφεν Ζάιμπερτ, και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Mάρτιν Τσαουντούρι, διαψεύδοντας δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με το φερόμενο «σχέδιο Ζ» αλλά και τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ότι το 2012 ενημερώθηκε για σχέδιο Grexit από τον γερμανό ομόλογό του.

Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε εξαρχής να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των FT για το παρασκήνιο της Συνόδου του G20 στις Κάννες, και τόνισε πως όσοι θέλουν να μάθουν την τότε στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και την ευρωκρίση θα πρέπει να διαβάσουν τις δημόσιες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

Ανάλογη ήταν η στάση που τήρησε ο εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης ουδέποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Ο κ. Τσαουντούρι παρέθεσε μάλιστα τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε το 2012, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, όταν ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει πως χωρίς τη στήριξη του Βερολίνου «θα διακυβευόταν μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης».

Ο κ. Τσαουντούρι σημείωσε πως σε κανένα σημείο του σχετικού βιβλίου του κ. Γκάιτνερ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν υποστηρίζει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά ότι ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται να παρουσιάζει στον τότε αμερικανό ομόλογο του «διαθέσεις» που υπήρχαν στην Ε.Ε.
Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη