Προεδρική χάρη για τον Μπερλουσκόνι;

Την παραχώρηση προεδρικής χάρης στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να αποφύγει την ποινή φυλάκισης και τη στέρηση πολιτικών αξιωμάτων και δικαιωμάτων που του επιβλήθηκαν, επιδιώκουν κορυφαίοι συνεργάτες του, με έναν εξ’ αυτών να κάνει λόγο για ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου».

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του «Καβαλιέρε», έχει ζητήσει ακρόαση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει το δικαίωμα να δίνει χάρες σε κατάδικους.

Παράλληλα, ο επί χρόνια συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, Σάντρο Μπόντι, προειδοποίησε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος «εμφυλίου πολέμου» σε περίπτωση που η ποινή του πρώην πρωθυπουργού δεν ακυρωθεί.

Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα. Σημειώνεται δε πως την Παρασκευή ο κ. Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε ενώπιον βουλευτών του κόμματός του πως πρέπει είτε να επιδιώξουν τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, είτε να κινηθούν για πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της εβδομάδας το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την ποινή που είχε επιβληθεί στον «Καβαλιέρε» από το Εφετείο του Μιλάνου, αναφορικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής που συνδέονται με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Mediaset.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι έχει επανειλημμένα ισχυριστεί πως είναι το θύμα δικαστικού διωγμού.

Τα τρία από τα τέσσερα έτη φυλάκισης που είχαν αρχικά επιβληθεί στον κ. Μπερλουσκόνι έχουν ήδη παραγραφεί. Παράλληλα, λόγω ηλικίας, ο 76χρονος «Καβαλιέρε» ενδέχεται να υπηρετήσει το εναπομείναν έτος φυλάκισης σε κατ’ οίκον περιορισμό ή μέσω κοινωφελούς εργασίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ