ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Κύπρος: Αναπτυξιακά κίνητρα εξήγγειλε ο Αναστασιάδης

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων η Κύπρος

 
Αναπτυξιακά φορολογικά κίνητρα εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της 52ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Ειδικότερα, μετά και από σχετικές μελέτες θα ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

1ον Παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης 25% στις μισθολογικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα όταν υπάρχει εργοδότηση επιπρόσθετου ατόμου.

2ον Παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3ον Παράταση της αυξημένης φορολογικής έκπτωσης με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού μέχρι το 2016.

4ον Εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

5ον Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία σχεδίου για την απόδοση φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την εφαρμογή του Νόμου περί Εξυγίανσης.

6ον Προωθείται ως μόνιμη πρόνοια πλέον η απαλλαγή των κερδών εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.

7ον Σχεδιάζεται φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τόκους και επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ήταν δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο του 2013.

8ον Μείωση του πρόσθετου ΦΠΑ από 10% σε 5% για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, νοουμένου βέβαια ότι ο φόρος καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.

9ον Για όλες τις βεβαιώσεις ΦΠΑ εντός του 2013 μειώνουμε τον πρόσθετο φόρο από 10% σε 5%.

"Αυτό που θέλω να τονίσω και να βεβαιώσω είναι ότι το φορολογικό σύστημα και η όλη πολιτική της Κυβέρνησης δεν είναι η αύξηση των φόρων, αλλά η σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και αν ακόμα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανάγκες – που εύχομαι πως μέσα από την πιστή τήρηση της δανειακής σύμβασης δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις – αυτές θα αντιμετωπιστούν μέσα από το νοικοκύρεμα του κράτους και την αντιμετώπιση διαφόρων δαπανών ή σπαταλών του κράτους και όχι μέσα από οποιαδήποτε νέα φορολογία. Το κάνω ξεκάθαρο αυτό", παρατήρησε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, ακόμη, θα υπάρξει ριζικός εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω ελεγχόμενων δαπανών και σωστής αξιοποίησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο έως το 2016 να παρουσιάσουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και, ει δυνατόν, με πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της κυβέρνησης για προώθηση πολιτικών ανάδειξης της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου περιφερειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών και που θα υποβοηθήσουν τις προσπάθειες μας για επάνοδο στην ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε, παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες, η Κύπρος:

(α) Με περισσότερες από πενήντα Συμφωνίες Διπλής Φορολογίας σε ισχύ,

(β) Με ένα εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής παροχής λογιστικών, νομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, και,

(γ) Με ένα από τους πλέον χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων και ένα άκρως ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις.

Η ενέργεια
Στον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και ότι η κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά περιφερειακά έργα, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεσή τους με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε.
 
Mε το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου
Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του...
18.08.2019, 08:13
Η αμερικανική πρεσβεία «δείχνει» παράταση της θητείας Πάιατ ως το 2020
Η πρεσβεία ανήρτησε είδηση που κάνει λόγο για παράταση της θητείας του πρεσβευτή των ΗΠΑ τουλάχιστον για...
16.08.2019, 17:31
Κικίλιας απαντά σε Πολάκη για τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα καλύψουμε ότι χρειαστεί, όπως καλύψαμε πλήρως και τους εγκαυματίες από την τραγική φωτιά στο Μάτι, που...
15.08.2019, 18:07
Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους δοκιμαζόμενους από τις πυρκαγιές συμπολίτες
Στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού...
15.08.2019, 13:23
Σε Βέρμιο και Τήνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός
Στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και στην Τήνο βρίσκονται, για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο...
15.08.2019, 11:26
Κικίλιας: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα θελα να πω ότι πέρα από τον επαγγελματισμό και το καθήκον, όταν ένας Πυροσβέστης ρίχνεται στις φλόγες για...
14.08.2019, 17:13
Μητσοτάκης: Άμεση αποτύπωση της καταστροφής για αποκατάσταση των πληγέντων
Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο...
14.08.2019, 14:24
Γεννηματά από Εύβοια: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετέβη το μεσημέρι στις περιοχές της Εύβοιας που...
14.08.2019, 13:48
Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνάντηση με τον Χρήστο Στυλιανίδη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και ακολούθως...
14.08.2019, 12:18
Μητσοτάκης: Θαυμασμός και τιμή στο έργο των πυροσβεστών
Κατά την επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι ο πρωθυπουργός επανέλαβε την...
13.08.2019, 19:45

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.