Κύπρος: Αναπτυξιακά κίνητρα εξήγγειλε ο Αναστασιάδης

Αναπτυξιακά φορολογικά κίνητρα εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της 52ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Ειδικότερα, μετά και από σχετικές μελέτες θα ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

1ον Παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης 25% στις μισθολογικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα όταν υπάρχει εργοδότηση επιπρόσθετου ατόμου.

2ον Παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3ον Παράταση της αυξημένης φορολογικής έκπτωσης με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού μέχρι το 2016.

4ον Εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

5ον Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία σχεδίου για την απόδοση φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την εφαρμογή του Νόμου περί Εξυγίανσης.

6ον Προωθείται ως μόνιμη πρόνοια πλέον η απαλλαγή των κερδών εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.

7ον Σχεδιάζεται φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τόκους και επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ήταν δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο του 2013.

8ον Μείωση του πρόσθετου ΦΠΑ από 10% σε 5% για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, νοουμένου βέβαια ότι ο φόρος καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.

9ον Για όλες τις βεβαιώσεις ΦΠΑ εντός του 2013 μειώνουμε τον πρόσθετο φόρο από 10% σε 5%.

"Αυτό που θέλω να τονίσω και να βεβαιώσω είναι ότι το φορολογικό σύστημα και η όλη πολιτική της Κυβέρνησης δεν είναι η αύξηση των φόρων, αλλά η σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και αν ακόμα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανάγκες – που εύχομαι πως μέσα από την πιστή τήρηση της δανειακής σύμβασης δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις – αυτές θα αντιμετωπιστούν μέσα από το νοικοκύρεμα του κράτους και την αντιμετώπιση διαφόρων δαπανών ή σπαταλών του κράτους και όχι μέσα από οποιαδήποτε νέα φορολογία. Το κάνω ξεκάθαρο αυτό", παρατήρησε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, ακόμη, θα υπάρξει ριζικός εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω ελεγχόμενων δαπανών και σωστής αξιοποίησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο έως το 2016 να παρουσιάσουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και, ει δυνατόν, με πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της κυβέρνησης για προώθηση πολιτικών ανάδειξης της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου περιφερειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών και που θα υποβοηθήσουν τις προσπάθειες μας για επάνοδο στην ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε, παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες, η Κύπρος:

(α) Με περισσότερες από πενήντα Συμφωνίες Διπλής Φορολογίας σε ισχύ,

(β) Με ένα εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής παροχής λογιστικών, νομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, και,

(γ) Με ένα από τους πλέον χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων και ένα άκρως ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις.

Η ενέργεια
Στον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και ότι η κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά περιφερειακά έργα, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεσή τους με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή Κύπρου»