Κλείσιμο

Χριστιανοδημοκράτες: «Όχι» σε ένταξη Τουρκίας σε Ε.Ε. καθώς θα «επιβαρύνει»

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες της γερμανίδας καγκελάρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές «αδελφοί» τους, στο πλαίσιο προσχεδίου του εκλογικού τους προγράμματος στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters.

«Απορρίπτουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, καθώς η χώρα δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην Ε.Ε. Η χώρα θα επιβαρύνει υπερβολικά τη Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του μεγέθους της και της δομής της οικονομίας της», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρόγραμμα των δύο αδελφών παρατάξεων.

Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν τον συνηθισμένο όρο «προνομιακή σχέση» προκειμένου να περιγράψουν την επιθυμητή σχέση μεταξύ της ενωμένης Ευρώπης και της Άγκυρας.

Αντ’ αυτού, οι δύο παρατάξεις εκφράζουν πιο λιτά την «επιθυμία για ισχυρή συνεργασία [...] και στενή στρατηγική συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Σεπτεμβρίου, με την κ. Μέρκελ να διεκδικεί μία τρίτη διαδοχική θητεία στην καγκελαρία. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας εντός της Ε.Ε., αλλά και υιοθετημένη πατρίδα περίπου 3 εκατομμυρίων τούρκων μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε το «σοκ» της με την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία, προσθέτοντας πως η στάση των αστυνομικών δυνάμεων και των Αρχών δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ