Κλείσιμο

Κυβερνητικός εμφύλιος για το αντιρατσιστικό

Εμφύλιο πόλεμο στην τρικομματική κυβέρνηση προκαλεί το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου. Αίφνης, χθες, στη Βουλή κατατέθηκαν δύο προτάσεις νόμου, μία από τη Ν.Δ. και μία -το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη- από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τους κυβερνητικούς εταίρους να ανταλλάσσουν αιχμηρά σχόλια για τις επιλογές τους. Παράλληλα, εκκρεμεί, τη Δευτέρα, η κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν χθες ότι θα πράξουν ανάλογα.

Η Ιπποκράτους και η Αγ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισαν ανεπαρκείς τις προτάσεις της Ν.Δ. την οποία κατηγόρησαν για συνεχείς μεταμορφώσεις. «Αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, διχάζουμε τον ελληνικό λαό» ήταν η απάντηση της Ν.Δ., που επέμεινε ότι «η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Απέναντι στην πρωτοβουλία των δύο μικρότερων εταίρων και, κυρίως, στο μπαράζ αρνητικών σχολίων από το εξωτερικό (Ευρ. Επιτροπή, Κοινοβούλιο, εβραϊκές οργανώσεις) το Μαξίμου αποφάσισε να επιταχύνει την κατάθεση της δικής του πρότασης.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Μάλστρομ, Μ. Τσερκόνε, διεμήνυσε ότι «η Κομισιόν ανησυχεί για τη ρατσιστική και εξτρεμιστική βία στην Ελλάδα και ο νόμος που αυτή τη στιγμή συζητείται στην ελληνική Βουλή, ο οποίος μεταξύ άλλων θα εντάσσει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων».

Το Μαξίμου επιδιώκει να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η αδυναμία των τριών εταίρων να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση τόσο διά της δημοσιοποίησης της απαντητικής επιστολής του κ. Αντ. Σαμαρά προς τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη όσο μέσω επαφών με παράγοντες εκτός Ελλάδος. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται και η διανομή ενημερωτικού υλικού προς τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, προκειμένου να αναδειχθούν τα συνταγματικά και πολιτικά προβλήματα που προκαλούσε το σχέδιο Ρουπακιώτη.

Οι διαφορές

Η πρόταση νόμου της Ν.Δ., αν και προβλέπει επίσης αυστηρότερες κυρώσεις για τα φαινόμενα ρατσισμού, έχει βασικές διαφορές από αυτή των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κυρίως δεν προβλέπει απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων, μέλη των οποίων επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο πυρήνας του πολιτικού σκεπτικού της Ν.Δ., ότι δηλαδή μία ενδεχόμενη απαγόρευση θα ενδυνάμωνε τελικά τη Χ.Α., περιγράφεται στην επιστολή Σαμαρά προς Βαλαωρίτη: «Τέτοια εφιαλτικά φαινόμενα, όπως οι νεοναζί, δεν τα αντιμετωπίζεις όταν τα εξορκίζεις ή όταν τα αγνοείς, αλλά μόνον όταν εξαλείφεις τα αίτιά τους. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δυναμώνουν και να τους περιθωριοποιήσουμε πλήρως. Όχι να τους μετατρέψουμε σε δήθεν «θύματα» και να τους δυναμώσουμε!».

Το σύνολο των προτάσεων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) αναμένεται να εισαχθούν από κοινού προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου δεν αποκλείονται συγκλίσεις. Μέχρι, πάντως, κάποια εξ αυτών - πιθανότατα αυτής της Ν.Δ. - να φθάσει στην Ολομέλεια, είναι βέβαιο ότι η αντιπαράθεση θα συνεχισθεί.

Πηγή: Tου Γιώργου Π. Τερζή - Η Καθημερινή