Επιχειρηματίες πιέζουν για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

Πιέσεις για έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη ασκούν επιχειρηματικοί κύκλοι αξιοποιώντας το αντιμνημονιακό κλίμα και την οργή των πολιτών.

Σύμφωνα με την Kαθημερινή Κύπρου, πρόκειται για ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών, με ισχυρή και άμεση επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι πλαισιώνονταν και από εκπροσώπους τρίτων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και ιδίως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την Τετάρτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια για άσκηση πιέσεων στο Προεδρικό, με στόχο την προώθηση της επιλογής εξόδου από το ευρώ και εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος. Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του παρασκηνίου που εξελίσσεται, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι επιχείρησαν να πείσουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της επιστροφής στη λίρα ως άμεση επιλογή για την Κύπρο.

Οι ρητές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή, πως δεν υπάρχει περίπτωση η Κύπρος να εγκαταλείψει το ευρώ, ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα έναντι αυτών των πιέσεων, για τις προθέσεις του Προέδρου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Προεδρικού σχολίασε στην «Κ» πως οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι, αφού δημιουργούν «ανυπολόγιστο κίνδυνο» για την Κύπρο.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου - Μιχάλης Περσιάνης