Συνεχείς ζυμώσεις στη Λευκωσία – Αναμένεται διάγγελμα Αναστασιάδη

Συνεχείς ζυμώσεις διεξάγονται στη Λευκωσία για τη στάση που θα τηρηθεί έναντι των απαιτήσεων του Eurogroup, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα που θα απευθύνει στις 9 το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σε γραπτή δήλωση χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα, τα οποία έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος: Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Οι εισηγήσεις προς τον κ. Αναστασιάδη αφορούν είτε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, είτε την εξ ολόκληρου απόρριψή του και την λήψη μέτρων αποκλειστικά από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η ΕΔΕΚ, το ΑΚΕΛ και το Κομμα των Οικολόγων ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Το ΑΚΕΛ ζήτησε και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε η απογευματινή σύσκεψη στην Βουλή υπό την προεδρία του προέδρου της και των αρχηγών των κομμάτων.

Στη σύσκεψη θα γινόταν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκρινε ότι τα κόμματα έχουν τύχει επαρκούς ενημέρωσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί. Στις 11.30 το πρωί ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει τη Βουλή, η οποία θα συνέλθει στις 4.30 το απόγευμα για την κρίση ψηφοφορία.

Για την έγκριση των μέτρων απαιτούνται 29 ψήφοι σε σύνολο 56 βουλευτών, ωστόσο ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να βασιστεί μόνο στους 20 βουλευτές του και προσβλέπει σε στήριξη του ΔΗΚΟ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Εάν δεν παραστούν όλοι οι βουλευτές, απαιτούνται οι μισές συν μια ψήφοι των παρευρισκομένων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά την στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.

Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόσω διαρκούσε η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζήτησε από τον Πρόεδρο να ληφθεί απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες σήμερα και την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες.

Νεοφύτου: Οι ηγεσίες κρίνονται από τις δύσκολες αποφάσεις

Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά οι ηγεσίες κρίνονται στις αποφάσεις στις δύσκολες θέσεις, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συμμετάσχει σε ενημερωτική σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, καταβάλλεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η διασύνδεση των ενδεχόμενων εσόδων από το φυσικό αέριο με το κούρεμα καταθέσεων.

Ως προς το γιατί υπάρχουν αυτές οι πιέσεις από την ΕΚΤ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «εγώ δεν εκπροσωπώ καμιά ECB (ΕΚΤ), καμιά τρόικα, εκπροσωπώ αυτούς που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη παράταξη, δεν μιλώ εκ μέρους οποιουδήποτε».

Ερωτηθείς κατά πόσο αληθεύει ότι σε συνάντηση που είχε με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον τέθηκε το θέμα του κουρέματος της τάξης του 17%, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο κ. Λίπτον δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς.
Πηγή: Σωτήρης Παπαδόπουλος, Λευκωσία - Newsdesk ΣΚΑΪ (με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Καθημερινή Κύπρου)