Κύπρος: Η τρόικα πιέζει για ψήφιση των μέτρων σήμερα (live upd)

Πιέσεις ώστε να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο με τις αποφάσεις του Eurogroup ασκεί σύμφωνα με πληροφορίες η τριμερής στη Λευκωσία. Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία μετέβη νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ωστόσο πως έχει αναβληθεί για τη Δευτέρα η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου που θα είχε ως αντικείμενο την έγκριση του κουρέματος των καταθέσεων.  Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 16.00, ενώ θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15.15.

Στις 17.00 πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Η ΕΔΕΚ πρόκειται να καταψηφίσει το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τις καταθέσεις που συμφωνήθηκε στο Eurogroup δήλωσε ο κ. Ομήρου, πρόεδρος του κόμματος και της Βουλής. Το ΑΚΕΛ πρόκειται να καταψηφίσει επίσης το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ την ίδια στση προκρίνουν και οι Οικολόγοι.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12.00. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής και εκπρόσωποι των κομμάτων, oι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας, Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και ο διοικητής και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Στην Επιτροπή συζητήθηκε η σύνδεση των απωλειών των καταθετών με κέρδη από έκδοση ομολόγων φυσικού αερίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι έγινε γόνιμη συζήτηση με συγκεκριμένες εισηγήσεις για να αποφευχθεί η ζημιογόνα προσέγγιση του παράνομου όπως το αποκάλεσε κουρέματος. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συζητήσεις θα φέρουν αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα που θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά για να μην υπάρξουν δραματικές εκροές τραπεζικών καταθέσεων. «Ό,τι και να γίνει θα υπάρξει τεράστια εκροή με ή χωρίς κούρεμα. Είναι lose – lose situation» ανέφερε πάντως. Για την τραπεζική αργία ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι συζητήθηκε να διαρκέσει και πέραν της Τρίτης, εκτίμησε πάντως ότι αυτό δε θα γίνει.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Σε παρέμβασή της για τις εξελίξεις στην Κύπρο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρει ως υπευθύνους όλους τους καταθέτες στην Κύπρο!

Για «άδικο μέτρο που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αγανάκτηση στον κόσμο μας» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, προειδοποιώντας όμως ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό η Κύπρος θα επιστρέψει στη λίρα και θα καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση οδηγεί σε απρόβλεπτες περιπέτειες

Η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

«Η Κύπρος είχε να επιλέξει «το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ή το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε το Σάββατο σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.

Εντωμεταξύ, το αργότερο έως αύριο Καθαρή Δευτέρα αναμένεται στη Μεγαλόνησο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Η απόφαση του Eurogroup για εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη δήλωση έκανε και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.
Πηγή: Σωτήρης Παπαδόπουλος, Λευκωσία - επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας