Συλλυπητήρια για Τσάβες από Παπούλια-Τσίπρα-Παπαρήγα

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες απέστειλαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολιτικά κόμματα.

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Hugo Rafael Chavez Frias, μετά από μία παρατεταμένη ασθένεια» αναφέρει ο Κάρολος Παπούλιας προσθέτοντας πως «θα ήθελα, εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικά, να απευθύνω στην οικογένεια του αποβιώσαντος Προέδρου και στον φίλο λαό της Βενεζουέλας, εκ βάθους καρδίας συλλυπητήρια και την βαθύτατη συμπάθειά μου».

Στο Καράκας θα μεταβεί αύριο Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες.

Σε δήλωσή του για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων πως "αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη που ήταν εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατών και προοδευτικών κατακτήσεων".

Προσθέτει πως "ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Για αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του.

Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται το δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που αργά ή γρήγορα θα πορευτούν και άλλοι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο".

Τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας και εξελέγη πρόεδρος της χώρας του κερδίζοντας τέσσερις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 1998, το 2001, το 2006 και το 2012. Πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση. Στάθηκε στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Με τη λαϊκή παρέμβαση και τη διεθνιστική αλληλεγγύη επανήλθε στη θέση του προέδρου μετά το πραξικόπημα των αντιδραστικών δυνάμεων που έλαβε χώρα τον Απρίλη του 2002.»


Πηγή: Ζηνοβία Σαπουνά