Κλείσιμο

Μπερλουσκόνι: Η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ εάν δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος ΕΚΤ

Την άποψη ότι η Ιταλία θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σε περίπτωση που η Γερμανία δεν αποδεχτεί την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την εξασφάλιση χαμηλότερου κόστους δανεισμού για τα κράτη μέλη εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Εάν η Γερμανία δεν αποδεχτεί πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι μία πραγματική κεντρική τράπεζα, εάν τα επιτόκια δεν κατέβουν, θα υποχρεωθούμε να εγκαταλείψουμε το ευρω και να επιστρέψουμε στο δικό μας [εθνικό] νόμισμα προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο RAI.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπερλουσκόνι προσέθεσε πως η Ευρωτράπεζα θα πρέπει να μετατραπεί σε δανειστή ύστατης ανάγκης για τα μέλη της νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με τη συνθήκη ίδρυσής της, η ΕΚΤ δεν έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτεί κράτη.

Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες πιθανότητα θα λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ωστόσο πως θα αποσύρει την υποψηφιότητά του σε περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, κατέβει ως υποψήφιος μίας «μετριοπαθούς» παράταξης.

Υπενθυμίζεται πως η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι έπεσε αφότου το κόμμα Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας, απείχε από μία ψήφο εμπιστοσύνης και απέσυρε την υποστήριξή του προς αυτήν, ουσιαστικά οδηγώντας τη χώρα στις κάλπες.

Η συνέντευξη Μπερλουσκόνι εντάσσεται σε μία σειρά προεκλογικών εμφανίσεων από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, καθώς μάχεται να καλύψει τη δημοσκοπική διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων που τον χωρίζει από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Η θητεία της κυβέρνησης Μόντι ήταν προγραμματισμένο να λήξει έως τον Απρίλιο, ανεξάρτητα από την κίνηση Μπερλουσκόνι. Ο κ. Μόντι έχει αποσαφηνίσει πως θα παραιτηθεί έπειτα από την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2013, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για τον πρωθυπουργικό θώκο. Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ιταλών είναι ενάντια στην υποψηφιότητα Μόντι.
Πηγή: skai.gr