Κλείσιμο

Εγκρίθηκε με 167 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2013

Με 167 θετικές ψήφους επί 299 ψηφισάντων κυρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2013.

«Κατά» ψήφισαν 128 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισαν οι τέως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Αγγελική Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος και Μίμης Ανδρουλάκης.
ι

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματος ψηφίζοντας «όχι» όπως είχαν προαναγγείλει. Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο Γιάννης Πανούσης, επίσης βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Από τη ΝΔ ο βουλευτής Θεόδωρος Σολδάτος δεν υπερψήφισε τα κονδύλια των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και Τσίπρα, ενώ η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Είστε τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει σύντομα, και ότι ο ίδιος αγωνίζεται προσωπικά για να εκταμιευτούν περισσότερα χρήματα

Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Πού ζείτε κ. Τσίπρα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως κατέστησε σαφές οι αποφάσεις των εταίρων στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης πρέπει να είναι γρήγορες.

Την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2013, έναν προϋπολογισμό που «αποτυπώνει την κρίση» και «εκφράζει μία συγκεκριμένη επιλογή για τη σταθεροποίηση [...] που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη», επιβεβαίωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι η βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του τραπεζικού συστήματος, ενώ κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι λειτουργούν σαν «Φιλιππινέζες των Γερμανών και όχι ως έλληνες πολιτικοί» και ότι εκβίασαν το λαό και τους βουλευτές τους για να περάσουν τα μέτρα.

Την καταγγελία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο «λόμπι της δραχμής», έκανε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς οι εθνικιστές της Χρυσής Αυγής είμαστε με την Ελλάδα, όχι με το ευρώ» δήλωσε από την πλευρά του, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Πηγή: skai.gr