Φ. Κουβέλης: «Με κανέναν τρόπο» στήριξη των εργασιακών (upd)

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί «με κανέναν τρόπο» να αποδεχθεί τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που ζητά η τρόικα, δηλώνει στην εφημερίδα Independent ο Φώτης Κουβέλης.

«Έχουμε συμφωνήσει σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία. Αλλά τα εργασιακά όπως έχουν αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπερψηφιστούν», σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

Τονίζει πάντως
ότι η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί αν οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις υποβληθούν προς ψήφιση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο – μια ιδέα που έχει ήδη απορριφθεί.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τη διαβεβαίωση του κόμματος ότι στηρίζει την κυβέρνηση, οι έντονες διαφωνίες του αντανακλούν σοβαρά ρήγματα στο συνασπισμό, την ώρα μάλιστα που ίσως υπάρξουν διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως λέει ο κ. Κουβέλης, οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις δε θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας και δε θα μειώσουν το έλλειμμα και τις δαπάνες, επομένως «δε θα υποχωρήσει» από την αντίθεσή του σε μέτρα που «θα συντρίψει τα εργασιακά δικαιώματα» των εξαθλιωμένων Ελλήνων. «Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να στηριχθούν από εξασθενημένους εργαζόμενους», προσθέτει ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο ερχομός επενδύσεων στην Ελλάδα δεν εξαρτάται μόνο από το κόστος εργασίας, αλλά κυρίως από τη δημιουργία ενός κλίματος απελευθερωμένου από περίπλοκες διαδικασίες, γραφειοκρατία και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ΒΑσίλης Οικονόμου εκτίμησε μέσω του ΣΚΑΪ ότι πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση εφόσον ο πρωθυπουργός δε συνεννοείται με τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Η ευθύνη για το χειρισμό της υπόθεσης και η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στα χέρια του πρωθυπουργού» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Τσούκαλης.

Για την αμετακίνητη στάση της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά έκανε λόγο, μέσω του ΣΚΑΪ και το στέλεχος του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο