Γερμανία: Ένδειξη αλληλεγγύης η επίσκεψη Μέρκελ

Να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα καλούν κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Απορρίπτουν εκ νέου τρίτο πακέτο βοήθειας οι Χριστιανοδημοκράτες.

«Το ταξίδι της καγκελαρίου είναι μια σαφής ένδειξη της αλληλεγγύης μας προς την Ελλάδα», τονίζει σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη Welt ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούτερλε. Την ίδια ώρα υπενθυμίζει ότι υπάρχουν «σαφή εργαλεία με δεσμευτικούς κανόνες για την παροχή της βοήθειας. Και οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται από όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων φίλων μας», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Να πει τα πράγματα με το όνομά τους» στην Αθήνα καλεί την Α. Μέρκελ ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ σε δηλώσεις του προς το Reuters, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας. «Δεν θα υπάρξει άλλη χαλάρωση ή καθυστέρηση. Είμαι κατηγορηματικά κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας και είμαι βέβαιος ότι έτσι τα βλέπουν τα πράγματα και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί της γερμανικής κυβέρνησης», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU Μίχαελ Μάιστερ ο οποίος υπογραμμίζει ότι το ταξίδι της Μέρκελ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας, η οποία, όπως λέει, «δεν αποφασίζεται σε αυτό το ταξίδι, αλλά όταν θα παρουσιάσει η Τρόικα την έκθεσή της».

Κριτική στην κυβέρνηση

Να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι Γερμανοί είναι αλληλέγγυοι καλεί την καγκελάριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλώντας στην αυριανή Leipziger Volkszeitung, ο Μάρτιν Σουλτς τονίζει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία βοηθά προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και όχι ως «ο πλούσιος θείος που τα ξέρει όλα καλύτερα».

Σε παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις του επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν προς την Welt της Κυριακής ο οποίος επικρίνει την ίδια ώρα την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ έναντι της Ελλάδας. «Με τις συνεχείς εικασίες τους περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, πολιτικοί των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο δυσχέραναν το δύσκολο έργο των Ελλήνων», εκτιμά ο πράσινος πολιτικός καλώντας μάλιστα την Α. Μέρκελ να ανακαλέσει στην τάξη τους λαϊκιστές του κόμματός της.
Πηγή: dpa, rtrd, afpd, Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος