Συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονομίας έως το 2014 προβλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Δύσκολες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τις συνομιλίες με την τρόικα, κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις περικοπές και τώρα -όπως είπε- «πρέπει να τρέξουμε στους τομείς της φοροδιαφυγής και στο άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της κρίσης, ενώ σημείωσε πως το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 15% από το 2010 έως σήμερα.
Είπε επίσης ότι το πρωτογενές έλλειμμα το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 1,5% έναντι στόχου για 1%, προσθέτοντας ότι αν και σε απόλυτους αριθμούς οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, η ύφεση μεγεθύνει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ .

Για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου προς την Κίνα κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους και κατά 100% των εξαγωγών κρασιού έκανε λόγο ο πρέσβης της Κίνας Ντι κιουέν. Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι καταλαβαίνει τον πόνο και τις προσπάθειες των Ελλήνων και ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Το μεσημέρι(14.00) ο υπουργός θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ αύριο ή την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των μέτρων.
Στην ουσία έχουν «κλειδώσει» μόνο 7,5 δισ. και θα πρέπει να βρεθούν τα μέτρα που περισσεύουν, τα οποία αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η πιθανότητα να αυξηθούν τα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, αλλά παράλληλα να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και από τα 600 ευρώ. Παράλληλα θα περικοπούν δώρα και επιδόματα, ενώ δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει εντελώς από το κάδρο και η περικοπή της σύνταξης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

Στο Δημόσιο δεδομένη θεωρείται η απόφαση για κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων, ενώ θα δοθούν κίνητρα για αποχωρήσεις σε τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους που είναι κοντά στην σύνταξη, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση για την περικοπή του αφορολογήτου, που έχει κλειδώσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συζητείται αν θα προστατευθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Το επίδομα θέρμανσης


Οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο τελικά θα δοθεί με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και όχι τόσο με γεωγραφικά, ενώ άγνωστο παραμένει αν το κονδύλι για φέτος θα βρεθεί.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης