Κ. Παπούλιας: Η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδυασθεί με δραστική πολιτική ανάπτυξης

Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της, η Ελλάδα επιχειρεί μια βίαιη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σημείωσε ότι είναι ζωτική ανάγκη η απολύτως αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση να συνδυασθεί με δραστική πολιτική ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωστοποίησε ότι τόνισε στον κ. Ναπολιτάνο ότι για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία απαιτείται να δοθεί οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Μόνο έτσι είναι δυνατόν να ανακτηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Όσο αναπαράγονται δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που θέτουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπό αίρεση, καμία σοβαρή παραγωγική επένδυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Παράλληλα ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση. Όπως είπε, πρέπει να ξανασυζητήσουμε την ίδια την αρχιτεκτονική της, το πως θα υπερβούμε το γεγονός ότι υπάρχει νομισματική ένωση, χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται, σήμερα, η ευκαιρία να επισκεφθώ τη Ρώμη και να έχω, με τον φίλο Πρόεδρο της Ιταλίας κ. Ναπολιτάνο, μία χρήσιμη και εκτενή ανταλλαγή απόψεων για διμερή, διεθνή αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Είναι δεδομένη η προνομιακή και εγκάρδια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μια σχέση διαχρονική που στη σημερινή της έκφραση αναδεικνύει τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σε περιστάσεις όπως η διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έχουν βέβαια τις εγγενείς ιδιαιτερότητές τους, αλλά η βασική αιτία της κρίσης είναι συστημική. Απόδειξη ότι επηρεάζει και χώρες χωρίς δημοσιονομικό πρόβλημα. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, αμβλύνει δεν λύνει το ζήτημα. Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση. Απαιτεί να ξανασυζητήσουμε την ίδια την αρχιτεκτονική της, το πώς θα υπερβούμε το γεγονός ότι υπάρχει νομισματική ένωση, χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση.

Ανέφερα στον Πρόεδρο Ναπολιτάνο ότι ολοένα και περισσότερο καθίσταται σαφές πώς η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά κακής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Η Ελλάδα επιχειρεί μια βιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίζεται σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ανεργία προσεγγίζει το απαράδεκτο ποσοστό του 25%, ενώ η ανεργία στους νέους κινείται στο εφιαλτικό 54%. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Είναι ζωτική ανάγκη η απολύτως αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση να συνδυασθεί με δραστική πολιτική ανάπτυξης.

Ανέπτυξα επίσης στον Πρόεδρο Ναπολιτάνο ότι για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία απαιτείται να δοθεί οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να ανακτηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Όσο αναπαράγονται δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που θέτουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπό αίρεση, καμία σοβαρή παραγωγική επένδυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω και να εκφράσω την εκτίμησή μας για τη θέση συμπαράστασης της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας της Ιταλίας προς την Ελλάδα.

Σημειώνω μάλιστα ότι, ενόψει των διαδοχικών ευρωπαϊκών προεδριών της Ελλάδας και της Ιταλίας, το 2014, προγραμματίζονται ήδη διμερείς διαβουλεύσεις για τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας μας.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο, με τον οποίο και οι δύο χώρες τρέφουμε ιστορικούς και εγκάρδιους δεσμούς και να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στα δεινά του δοκιμαζόμενου Συριακού λαού.

Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο και να διαβεβαιώσω για την βούληση της Ελλάδας για πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊταλικών σχέσεων.-

Πηγή: skai.gr