Κλείσιμο

Η μεγάλη ανατροπή του ιταλο – ισπανικού μετώπου

Το πράσινο φως για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης  άναψαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο μετά το τέλος της 1ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής και μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ και στην οποία θα έχουν πρόσβαση και χώρες που δεν υπόκεινται σε προγράμματα.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί στήριξης για την σταθεροποίηση των αγορών.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις αγορές και ελπίζουμε αυτό να τις πείσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Νωρίτερα, Ιταλία και Ισπανία απέσυραν τη στήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο κ. Ρομπάι, ζητώντας να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις χώρες που δέχονται πιέσεις από τις αγορές.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Ρομπάι δήλωσε ότι αναβάλλονται για τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την οικονομική ενοποίηση της ευρωζωνης.

Μέρκελ: Στήριξη υπό προϋποθέσεις

«Θα υπάρξουν προϋποθέσεις για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης» διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στην ευρωζώνη.

«Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν πρώτα προϋποθέσεις και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τις οποίες θα ελέγχει η τρόικα» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη σοβαρή υποχώρηση από τη Μέρκελ


Για πρώτη σοβαρή υποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο σχόλιό του στο twitter για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

«Παρά την ανεπάρκεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, για πρώτη φορά η Μερκελ έκανε κάποια σοβαρή υποχώρηση, η Ελλάδα όμως και πάλι απούσα και άφωνη, ανέφερε σε μήνυμά του o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΑΟΣ: Παντελώς άπραγη η Ελλάδα

Αν είχε υλοποιηθεί η πρότασή μας για κοινό μέτωπο του Νότου, σήμερα δεν θα είχαν επωφεληθεί μόνο η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα η οποία έφυγε από τις Βρυξέλλες παντελώς άπραγη», σχολιάζει ο ΛΑ.Ο.Σ. σε ανακοίνωσή σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση.


Πηγή: Λήδα Μπόλα, Βρυξέλλες