Κλείσιμο

Τσίπρας: Είμαστε η μοναδική δύναμη αλλαγής, να αξιοποιηθεί η λαϊκή οργή

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική παράταξη που έχει τη δυνατότητα να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές στην Ελλάδα και πως η χώρα χρειάζεται γενναίους ηγέτες που θα αξιοποιήσουν την λαϊκή οργή για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης μετεκλογικής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Μονάχα εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται αυτή η χώρα, καθώς δεν είμαστε διεφθαρμένοι ή φθαρμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί θα αποτύχει, διότι βασίζεται σε «σπαταλημένες πολιτικές δυνάμεις», και προβλέποντας πως «αργά ή γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία [να κυβερνήσουμε]».

»Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λάού μας [...] ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως αλεξικέραυνο έναντι της υπερβολικής πολιτικής πόλωσης που έλαβε χώρα προεκλογικά, δεδομένης της οργής των πολιτών προς τα παραδοσιακά κόμματα: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε σήμερα οι εναλλακτικές θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή», σχολίασε δηκτικά.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο Μνημόνιο, η καταγγελία του οποίου λειτούργησε ως βασικό προεκλογικό κάλεσμα στις τάξεις του κόμματος, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από την αρχή είναι ότι το σχέδιο διάσωσης δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να συνεχιστεί [...] τώρα όλοι το καταλαβαίνουν αυτό».

»Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει ενωμένη εάν συνεχίσει να υποστηρίζει αυτά τα βάρβαρα μέτρα», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις επιταγές του Μνημονίου, συμπληρώνοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «δεν πρέπει να επιμείνει στο λάθος της λιτότητας».

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει το φερόμενο συστημικό χαρακτήρα της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη, γνωμοδοτώντας ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έλεγαν ότι το πρόβλημα ήταν οι τεμπέληδες έλληνες βλέπουν τώρα τα προβλήματα στην Ισπανία και την Ιταλία.

Αποσαφήνισε μάλιστα ότι η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημόνιο απορρέει από το γεγονός ότι δεν βοηθά τους απλούς πολίτες, όντας «μία διάσωση για τις τράπεζες και μία βύθιση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις του κόμματός του αφορούν τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος.

«Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να σταματήσουμε να μισθοδοτούμε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, για τη μείωση των υπουργικών συμβούλων και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο μισό και για τον περιορισμό μισθών και προνομίων των βουλευτών και των υπουργών», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, μιλώντας για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των εκλογών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «θα προετοιμάσουμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μία πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία».
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος