Show Ολάντ και ραντεβού τον Ιούνιο

Διχασμένη ως προς την στρατηγική υπέρβασης της κρίσης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, οι «27» κατέθεσαν εντελώς διαφορετικά σχέδια, παραπέμποντας τις αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο.

Ακόμη και η σύγκρουση για την έκδοση ευρωομολόγων, που υπερασπίστηκε με πάθος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετατέθηκε για τον ερχόμενο Ιούνιο. Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ και Χέρμαν φαν Ρομπέι υπόσχονται πάντως μέχρι την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχουν καταλήξει σε συμφωνία και να παρουσιάσουν ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι «27» επαναλαμβάνουν την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης, θα πρέπει ωστόσο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Συμφωνία για ενίσχυση των πόρων και ευρωομόλογα έργου

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών-μελών στο πεδίο της υπέρβασης της κρίσης. Μετά το πέρας της συνόδου, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι αναγνωρίστηκαν τρία πεδία για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε αυτά ανήκουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, π.χ. στην αγορά εργασίας, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και πρόσθετες δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Η Άγκελα Μέρκελ παρέπεμψε στη σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέθεσε στη σύνοδο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους σε οκτώ χώρες της ΕΕ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, από υπάρχοντες πόρους.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος πρότειναν την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με νέους πόρους και τάχθηκαν υπέρ των ευρωομολόγων έργου, με τα οποία θα υποστηριχθούν με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ιδιωτικές επενδύσεις. Στο σημείο αυτό η καγκελάριος διευκρίνισε ότι αυτό το νέο εργαλείο χρηματοδότησης έχει νόημα μόνο στις νότιες χώρες της ΕΕ.

Ομόφωνα υποστήριξαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι η έμφαση στην ανάπτυξη δε σημαίνει την εγκατάλειψη της δημοσιονομικής σταθερότητας στις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ.

Τα ευρωομόλογα διχάζουν

Αγεφύρωτες παρέμειναν οι διαφορές στο ζήτημα των ευρωομολόγων. Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, όπως και η Κομισιόν στηρίζουν την πρόταση σε αντίθεση με τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία που έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο «κοινοτικοποίησης» των χρεών. «Υπήρχαν χώρες που επιχειρηματολόγησαν πιο σκληρά από τη Μέρκελ» κατά των ευρωομολόγων, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. «Ενώ η Γερμανία βλέπει τα ευρωομόλογα στο τέλος του δρόμου, εμείς τα θεωρούμε σημείο εκκίνησης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Πάντως ο κ. Ολάντ δηλώνει ότι δε γνωρίζει ποιο από τα δύο στρατόπεδα έχει τους περισσότερους οπαδούς.

Κοινή είναι πάντως η διαπίστωση στα ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες ότι ο Ολάντ έκλεψε την παράσταση από τη Μέρκελ. Μολονότι γνώριζε εξαρχής τις γερμανικές ενστάσεις, δε δίστασε να φέρει το θέμα των ευρωομολόγων προς συζήτηση, θέλοντας προφανώς να διαχωρίσει και δημόσια τη θέση του από το δίδυμο «Μερκοζί», την πολιτική συμβίωση δηλαδή της καγκελαρίου Μέρκελ με τον προκάτοχό του Σαρκοζί. Το μήνυμα είναι σαφές: το Παρίσι δεν θα σύρεται πλέον από το Βερολίνο, αλλά θα έχει τη δική του πολιτική.

Υποσχέσεις αλλά και αμηχανία για το ελληνικό ζήτημα

Αναλυτές ερμηνεύουν τη στάση του Ολάντ στα συμφραζόμενα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Εκτιμάται ότι μετά τις 17 Ιουνίου θα είναι πιο εύκολο για το Γάλλο πρόεδρο να καταλήξει σε συμβιβαστικές προτάσεις με το Βερολίνο. Έντονος ήταν ο προβληματισμός για το ελληνικό πρόβλημα. Οι «27» δεν έχουν απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστούν τη «διαρκή αυτή εστία κρίσης», αναφέρει το Der Spiegel. Και μπορεί στην κοινή διακήρυξη να επαναλαμβάνεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά αυτό μάλλον δεν καθησυχάζει τις αγορές, καθώς τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι είναι αντιφατικά.

«Από τη μία πλευρά διαβεβαιώνουν τις αγορές ότι θα αποτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά απειλούν με έξοδο τους Έλληνες ψηφοφόρους και τους πολιτικούς» παρατηρεί το Der Spiegel.
Πηγή: skai.gr